Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταλάρα: Πρώιμο να μιλάμε για ελάφρυνση 100 δισ.

Είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για ελάφρυνση χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ δηλώνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα.

Νταλάρα: Πρώιμο να μιλάμε για ελάφρυνση 100 δισ.
Οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν συστήσει πιστωτική επιτροπή και ελπίζουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες όσο το δυνατόν συντομότερα για την υλοποίηση «κουρέματος» 50% στο κρατικό χρέος, σύμφωνα με την δήλωση του κ. Τσαρλς Νταλάρα, γενικού διευθυντή του Institute of International Finance.

Ο επικεφαλής του IIF δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συμμετάσχει ένα 70-80% των κατόχων ελληνικών ομολόγων, δήλωσε πως μπορεί να φανταστεί συμμετοχή σε πολύ υψηλότερο ποσοστό ενώ τόνισε ότι "είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για ελάφρυνση χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ ".

"Το 50% στο κούρεμα είναι οριστικό, δεν αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων επ' αυτού", υπογράμμισε. Προσδιόρισε ότι, σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών, δεν διαβλέπει να κατατίθεται ευρεία σειρά επιλογών για τους ομολογιούχους. «Ελπίζουμε να συγκεντρωθούμε σε μια πιο περιορισμένη γκάμα επιλογών,» είπε.

Τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται με τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρεθεί η καλύτερη μέθοδος για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη ελληνική επιλογή αντιμετώπισης.

O κ. Νταλάρα ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και σχολίασε ότι διέκρινε μια νέα αίσθηση επείγοντος στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίοι πιστωτές συμφώνησαν να συστήσουν επιτροπή πιστωτών, η οποία θα διεξάγει συνομιλιες με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της διεθνούς τραπεζικής ένωσης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο ακόμη. «Εχουμε κάνει πρόοδο στον σχηματισμό προτάσεων, αλλά εκπροσωπούμε μια ευρεία γκάμα επενδυτών.» Ελπίζει ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων και, αν όλα πάνε ομαλά, προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα εκδηλωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ελληνική κατάσταση είναι μοναδική, δήλωσε ο κ. Νταλάρα, τονίζοντας ότι δεν διαβλέπει καθόλου «κούρεμα» στο ιταλικό χρέος. «Κι άλλες χώρες έχουν προβλήματα, αλλά δεν απαιτούν κούρεμα,» είπε.

Έως τα τέλη Νοεμβρίου η ελληνική πρόταση για το PSI - Reuters

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έως τα τέλη Νοεμβρίου την πρόταση στους ιδιώτες ομολογιούχους για το "κούρεμα", αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του στο Reuters.

"Περιμένω ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε την πρόταση", δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v