Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση-«σοκ» Βενιζέλου για τράπεζες

Έθεσε θέμα επανεξέτασης(!) των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια. Κατηγορεί τις τράπεζες ότι μετέφεραν εκεί μεγάλο μέρος ρευστότητας. «Unfair» Βενιζέλου διαπιστώνει η αγορά. Τι απαντούν οι τραπεζίτες.

Παρέμβαση-«σοκ» Βενιζέλου για τράπεζες
Παρέμβαση-«σοκ» στα εσωτερικά ζητήματα των εγχώριων τραπεζών έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια!

Μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έχει παράσχει το Δημόσιο στις τράπεζες κατευθύνθηκε για τη χρηματοδότηση θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας αυτής έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να στηριχτούν τα δίκτυα των θυγατρικών εταιριών των ελληνικών τραπεζών», δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δει το «μπουμ» που έγινε με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δούμε. Να δούμε τώρα μέσα στη στρατηγική της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος πώς τοποθετούμεθα απέναντι στο ζήτημα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος, πρακτικά, κατηγορεί τις διοικήσεις των τραπεζών ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας που παρείχε το Δημόσιο μέσω εγγυήσεων, ειδικών ομολόγων και προνομιούχων μετοχών, συνολικού ύψους έως χθες 125 δισ. ευρώ, που πλέον φθάει στα 155 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκε στη στήριξη της ρευστότητας των θυγατρικών εξωτερικού.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε αν η μεταφορά ρευστότητας για στήριξη θυγατρικών του εξωτερικού είναι, κατά τον ίδιο, υπεύθυνη για την αρνητική πιστωτική επέκταση και την αδυναμία χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που περιέγραψε στη συνέχεια της ομιλίας του στους βουλευτές του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

«Unfair» Βενιζέλου για κομματικές εντυπώσεις, λέει η αγορά

To Euro2day έθεσε τις παραπάνω αναφορές υπ' όψιν τραπεζιτών και στελεχών της αγοράς, οι οποίοι υποβαθμίζουν το θέμα υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις απευθύνονται σε κομματικά ακροατήρια και αποσκοπούν σε συσπειρώσεις, εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση κορυφαίου τραπεζίτη, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις αυτές, δήλωσε σιβυλλικά «καλώς να ορίσει». Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και άλλων τραπεζιτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για λεκτικό unfair.

Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κινείται με την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ισορροπώντας μεταξύ της υπευθυνότητας που επιτάσσει η θέση του στην κυβέρνηση και των εντυπώσεων στο κόμμα και στην κοινωνία.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, στα τέλη του 2008, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις των θυγατρικών του εξωτερικού έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω του περιορισμού στις χορηγήσεις δανείων.

Στόχος των τραπεζών, ήδη από το 2009, είναι να καταστούν οι θυγατρικές του εξωτερικού αυτοχρηματοδοτούμενες και αν αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ακόμη ολοκληρωτικά ευθύνεται η εκροή καταθέσεων που παρατηρείται και στο εξωτερικό λόγω της ανησυχίας την οποία προκαλεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας.

Τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν ότι από το 2009, όταν λειτούργησε ο νόμος Αλογοσκούφη, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που άντλησαν οι τράπεζες μέσω της παροχής εγγυήσεων και ειδικών ομολόγων από το Δημόσιο κατευθύνθηκε στο να αναπληρώσουν την εκροή καταθέσεων άνω των 80 δισ. ευρώ, τις συνέπειες από τη συνεχή μείωση των τιμών των ομολόγων και τον αποκλεισμό τους από τις αγορές.

Θυμίζουν δε ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα έρθει από την πώληση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών πακέτων σε θυγατρικές του εξωτερικού, οι οποίες αναδεικνύονται πολύτιμη προίκα για τις τράπεζες, την ώρα όπου ουδείς, λόγω της δημοσιονομικής ασυνέπειας, δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος το τελευταίο διάστημα προτάσσει σκληρή γραμμή απέναντι στις τράπεζες, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να συγκεντρώσει γύρω του τμήμα του «ορφανού» ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ενδεχόμενης διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού. 


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v