Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Μεταφορά του κυπριακού αερίου με αγωγό

Φιλόδοξα σχέδια για την ανάδειξη της ΔΕΠΑ σε εταιρία εμπορίας με περιφερειακή διάσταση και την ανάληψη δραστηριοτήτων μεταφοράς του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ παρουσίασε ο διευθυντής Κώστας Καραγιαννάκος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΠΑ: Μεταφορά του κυπριακού αερίου με αγωγό
Φιλόδοξα σχέδια για την ανάδειξη της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου σε εταιρία εμπορίας με περιφερειακή διάσταση και την ανάληψη δραστηριοτήτων μεταφοράς του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ παρουσίασε ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων Κώστας Καραγιαννάκος στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Όπως είπε, μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της είναι η δημιουργία μιας εμπορικής εταιρίας φυσικού αερίου, που θα εξυπηρετεί τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρήσεις και από άλλες χώρες. Όχημα για την επέκταση της ΔΕΠΑ στα Βαλκάνια αποτελεί η μεταφορική ικανότητα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, η οποία εξαιρείται από την πρόσβαση τρίτων.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, στην εταιρία αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Αναφορικά με την εμπλοκή της ΔΕΠΑ στη μεταφορά του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Καραγιαννάκος ανέφερε ότι η εταιρία έχει προχωρήσει σε κάποιες αρχικές μελέτες.

Αυτές εστιάζουν στη δυνατότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα, ένα παρόμοιο εγχείρημα κρίνεται καταρχήν εφικτό από τεχνική άποψη.

Κύπρος - Κρήτη

Σε μία τέτοια προοπτική συνηγόρησε και ο δρ γεωλόγος Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της εταιρίας Flow Energy. Υποστήριξε δηλαδή ότι τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να έχει νόημα, έστω και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η κατασκευή ενός αγωγού.
 
Η προοπτική αυτή εξετάζεται, πέραν του σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κύπρο, για την εξαγωγή επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εισήγηση του κ. Κονοφάγου εστίασε στις πιθανότητες εύρεσης φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Αναλύοντας τις εκτιμήσεις του, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, υπογράμμισε ότι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχουν πιθανότητες εύρεσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά σε μεγέθη μικρότερα αυτών της κυπριακής ΑΟΖ.

Έτσι, όπως είπε, θα απαιτηθεί μία ιδιαίτερα οργανωμένη προσπάθεια για την εκμετάλλευσή τους. Την αισιοδοξία του ο κ. Κονοφάγος στηρίζει στην ύπαρξη περιμετρικά της Κρήτης περίπου 70 λασποηφαιστείων, δηλαδή γεωλογικών σχηματισμών αντίστοιχων με αυτούς που βρίσκονται στις ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και έχουν δώσει μέχρι στιγμής αρκετά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως είπε, επειδή οι περιοχές αυτές δεν πρόκειται να δώσουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ βρίσκονται σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, θα πρέπει να προβλεφθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιριών για να τα εξερευνήσουν και να τα αναπτύξουν.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Το γεγονός, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη η Γαύδος να περιληφθεί το 2006 σε χάρτες της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου της Λιβύης ως λιβυκή ΑΟΖ διαθέσιμη για έρευνα.

Χρειάστηκε δε να γίνουν επίσημες παρεμβάσεις ώστε με παρέλευση χρόνων να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι χάρτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v