Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον εισαγγελέα ύποπτα ευρήματα από BlackRock

Στη δικαιοσύνη χορηγήσεις δανείων με ενδείξεις… απιστίας. «Θα είμαστε απολύτως αυστηροί» προειδοποιεί ο Βενιζέλος. Μοντέλο Proton ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε άλλες μικρές τράπεζες.

Στον εισαγγελέα ύποπτα ευρήματα από BlackRock
Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρουν πιθανές απιστίες στις χορηγήσεις δανείων, οι οποίες ενδέχεται να διαπιστωθούν μετά τον έλεγχο που διενήργησε η BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υπαχθούν στην Bad Bank και άλλες μικρές τράπεζες, μετά την Proton Bank.

Ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες απέναντι στις τράπεζες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές της επιτροπής ότι, αν από τον έλεγχο της BlackRock προκύψουν στοιχεία για τέλεση απιστίας στη χορήγηση δανείων, οι υποθέσεις θα τεθούν αμέσως υπό διερεύνηση τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τη Δικαιοσύνη.

Σημείωσε δε ότι οι εποπτικές αρχές διερευνούν περιπτώσεις, τονίζοντας ότι πρέπει στο θέμα αυτό να είμαστε απολύτως αυστηροί, χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς καμία παρέκκλιση.

Οι παραπάνω αναφορές είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη διερεύνηση της υπόθεσης Λαυρεντιάδη έχουν προκύψει ενδείξεις για τέλεση απιστίας στις χορηγήσεις δανείων και σε άλλες τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την BlackRock, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, να μην εξαιρεθούν από τον έλεγχο δάνεια που δόθηκαν σε off shore εταιρίες οι οποίες συνδέονται με οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα. «Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση και κανένας φραγμός», τόνισε ο κ. Βενιζέλος

Πιλότος η Prοton και για άλλες μικρές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί Bad Bank και για άλλες μικρές τράπεζες, σημειώνοντας πως «μπορεί να χρειαστεί να γίνει και με άλλες μικρές τράπεζες».

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αναγκαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τοποθέτηση επιτρόπου. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται αρχικά από τους υφιστάμενους μετόχους ή από νέους ιδιώτες μετόχους.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου περί Bad Bank και δημιουργείται μια νέα τράπεζα, ενώ η υφιστάμενη στην οποία μένουν τα κακά δάνεια τίθεται σε εκκαθάριση.

Η νέα τράπεζα όπως έγινε και στην Proton χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εναλλακτικά, το Δημόσιο δύναται κατόπιν συνεννόησης να μεταφέρει υγιή στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας που αντιμετωπίζει πρόβλημα σε άλλη τράπεζα, θέτοντας εν συνεχεία το νομικό πρόσωπο στο οποίο έχουν απομείνει προβληματικά στοιχεία ενεργητικού σε εκκαθάριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v