Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΘ: Αντιδρά στο Χωροταξικό για υδατοκαλλιέργειες

Τα πυρά όχι μόνο της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, δέχεται το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΘ: Αντιδρά στο Χωροταξικό για υδατοκαλλιέργειες
Τα πυρά όχι μόνο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, αλλά και του ίδιου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), για τελείως διαφορετικούς λόγους βέβαια, δέχεται το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

Σειρά λοιπόν είχε χθες ο ΣΕΘ για να επιτεθεί στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο. Το χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό στη βάση του. Εκτιμά ότι είναι θετικό ως προς την εξέλιξη του κλάδου αλλά πολύ κατώτερο των προσδοκιών των εκπροσώπων του!

Ειδικότερά ο ΣΕΘ στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο υποστηρίζει:

* Πως η διαμόρφωσή του όχι μόνο δεν επιταχύνθηκε παρακάμπτοντας διαδικασίες, αλλά από το 2007 που ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, με κίνδυνο μάλιστα απώλειας σημαντικών κονδυλίων από το ΕΠΑΛ.

* Θεωρεί το σχέδιο θετικό μεν ως προς την εξέλιξη του κλάδου, αλλά παρόλα αυτά πολύ κατώτερο των προσδοκιών των εκπροσώπων του.

* Κρίνει πως πρόκειται για έναν αντιαναπτυξιακό στη βάση του σχεδιασμό, αφού περίπου 90% των σημερινών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εντάσσονται σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων μονάδων και δεν προβλέπεται να παραχωρηθεί ούτε ένα στρέμμα παραπάνω για την ανάπτυξη του κλάδου.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΕΘ σημειώνει ότι εν όψει των εξελίξεων που έχουν ήδη σημειωθεί στον κλάδο με τη δημιουργία επιχειρήσεων με δικές τους ανεξάρτητες υποδομές, αλλά και της γενικότερης προσπάθειας της Πολιτείας για περιορισμό της γραφειοκρατίας, ο ΣΕΘ είχε τονίσει κατά τη διαδικασία θέσπισης της ΚΥΑ, ότι οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) δεν είχαν πλέον να προσφέρουν ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.
 
Τονίζοντας παράλληλα ότι όπως διαμορφώθηκε η κατεύθυνση της ΚΥΑ σχετικά με την οργάνωση των μονάδων σε ΠΟΑΥ, αλλά και το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες χωροθέτησής τους θα είναι μακρόχρονες (περίπου τρία ως πέντε χρόνια), η συγκεκριμένη σειρά ενεργειών θα οδηγήσει σε παρεμπόδιση της ανάπτυξης του κλάδου στο διάστημα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v