Αρση των φορολογικών μέτρων ζητά η ΠΕΣΕΔΕ

Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ στις 23 Νοεμβρίου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στον οποίο έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούν στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων τα φορολογικά μέτρα, ζητώντας την άρση τους.

Αρση των φορολογικών μέτρων ζητά η ΠΕΣΕΔΕ
Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ στις 23 Νοεμβρίου 2011 είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου στον οποίο έθεσε τα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργούν στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων τα φορολογικά και άλλα μέτρα, ζητώντας την άρση τους.

Από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Κ. Σαββίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ν. Διάκος και ο Αν. Γεν. Γραμματέας Ν. Καλτσάς.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΣΕΔΕ διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα εργοτάξια (προσωρινά υποκαταστήματα) των τεχνικών εταιρειών, όπως άλλωστε είχε γίνει και με την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής στις 14-11-2011 προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
 
Ειδικότερα επισήμαναν με έμφαση ότι πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση των εργοταξίων, ενώ έδωσαν απτά παραδείγματα τεχνικών επιχειρήσεων που αναγκάζονται να προβούν σε ενάρξεις δεκάδων υποκαταστημάτων μόνο για ένα έργο, τονίζοντας την υπερβολή του νόμου και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμηλού προστίμου για τυχόν εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας του εργοταξίου.

Επίσης έθεσαν το θέμα της επιβολής τέλους επιτηδεύματος στις Κοινοπραξίες, των οποίων η σύσταση, αν και επιβάλλεται από τους φορείς των Δημοσίων Έργων και αφορούν υποχρεωτικά την εκτέλεση ενός και μόνο έργου, υποχρεούνται στην καταβολή τέλους επιτηδεύματος και για την έδρα τους και για τα εργοτάξιά τους. Ζήτησαν την άρση της πολλαπλής αυτής φορολόγησης, όπως εξάλλου είχε γίνει και με αντίστοιχη επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις 18-11-2011 και ζήτησαν την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στις περιπτώσεις αυτές έναντι ενός χαμηλού προστίμου για τυχόν εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας της κοινοπραξίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και τα εξής θέματα:

• Ο συμψηφισμός των οφειλών προς το ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με τις απαιτήσεις των εργοληπτών από τους ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς.
• Η καταβολή από τις τεχνικές επιχειρήσεις του ΦΠΑ των τιμολογίων που αφορούν το Δημόσιο κατά την είσπραξή τους και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων.
• Το θέμα των ρυθμίσεων με δόσεις των οφειλών των εργοληπτών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς που καταστρατηγείται από τις Υπηρεσίες, καθώς παρακρατούν ολόκληρο το ποσό από λογαριασμούς προς είσπραξη.
• Τέλος συζητήθηκε το θέμα της απλοποίησης της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Ο κ. Π. Οικονόμου έδειξε πως κατανοεί τα προβλήματα, δήλωσε πως θα τα εξετάσει, ενώ ανακοίνωσε ότι αρκετά από αυτά θα εξομαλυνθούν με την επικείμενη τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που χρονολογείται από το 1973 & με το νέο φορολογικό Ν/Σ προβλέπεται να κατατεθούν άμεσα στην Βουλή για ψήφιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v