Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 100 δολ. το 2012

Μέση τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι για το 2012, έναντι 112 δολαρίων το 2011, προέβλεψε ο κ. Λέο Δρόλας, επικεφαλής του CGES, μιλώντας σε κλαδικό συνέδριο που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 100 δολ. το 2012
Μέση τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι για το 2012, έναντι 112 δολαρίων το 2011, προέβλεψε ο κ. Λέο Δρόλας, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακών Μελετών (CGES), μιλώντας στο 4ο συνέδριο Commodities, Environment&Climate Change που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank στη Λευκωσία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, όπως ο λόρδος Νίκολας Στερνς, καθηγητής στο LSE, ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης και ο Νασίμ Νίκολα Ταλέμπ, καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, που με το έργο του «ο μαύρος κύκνος» προέβλεψε την οικονομική κρίση.

Αναφορικά με τις τιμές πετρελαίου, ο κ. Δρόλας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωσή τους η οικονομική και η πολιτική κατάσταση στη Σαουδική Αραβία. Οι εκτιμήσεις για τα 100 δολάρια το 2012 γίνονται με το δεδομένο ότι θα υπάρξει μικρή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι υπέρβαση του ορίου αυτού θα προκληθεί αν υπάρξουν είτε αναταραχές στη Μέση ανατολή είτε σοβαρή κρίση στο Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δρόλας εκτιμά ότι, ακόμη και αν οι τιμές του αργού κινηθούν κάτω από τα 100 δολάρια, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον ΟΠΕΚ και κυρίως από τον ονομαζόμενο μικρό ΟΠΕΚ, δηλαδή από τις χώρες που ακολουθούν την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως επισήμανε, η Σαουδική Αραβία παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών με βάση όχι το κόστος παραγωγής, αλλά τις δημοσιονομικές της ανάγκες. Αυτές, μέχρι να ξεσπάσουν οι ταραχές στον αραβικό κόσμο, αντιστοιχούσαν σε 74 δολάρια το βαρέλι. Εκτοξεύθηκαν όμως στα 90 δολάρια μετά την πολιτική παροχών που εφάρμοσε η βασιλική οικογένεια για να αποφύγει τη μετάδοσή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Στη διαμόρφωση των τιμών σε σχετικά υψηλά επίπεδα συμβάλλει και η πολιτική κρατών, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, οι ηγέτες των οποίων δεν πραγματοποιούν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η μέγιστη παραγωγή του Ιράν ήταν 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 1978, τις τελευταίες μέρες του Σάχη, ενώ από τότε μειώνεται συνεχώς, καθώς τα έσοδα του πετρελαίου δεν χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγής, αλλά για στρατιωτικούς σκοπούς.

Κύπρος

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τις προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Οικονομίδη, η κυπριακή ΑΟΖ κρύβει και φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το οποίο θα βρεθεί με τη συνέχιση των γεωτρήσεων σε μεγαλύτερα βάθη. Κατά τον ίδιο, το κυριότερο πρόβλημα είναι τι ακριβώς θέλει η κυπριακή κυβέρνηση και το αν έχει έτοιμο σχέδιο για την αξιοποίησή του.

Τόσο ο κ. Οικονομίδης όσο και ο κ. Δρόλας υπογράμμισαν επίσης το γεγονός ότι η Ρωσία θα θελήσει να έχει άμεση συμμετοχή στα θέματα του φυσικού αερίου, προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική ενεργειακού επεκτατισμού που ξεκίνησε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και εδραιώθηκε από τον κ. Πούτιν.

Η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι η Ρωσία θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να μην υπάρξει ανάπτυξη της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μη μειωθεί ο ρόλος της στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις σχέσεις τους με τη ρωσική GAZPROM.

Για τους τρόπους εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ο κ. Δρόλας τόνισε ότι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συναντά τον αγωγό NABUCCO στην Τουρκία, είναι ανεδαφική λόγω του υψηλού κόστους. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο προσφορότερος τρόπος είναι η διακίνηση του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, με τη δημιουργία τερματικού σταθμού.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Οικονομίδης είπε ότι για γρηγορότερη εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων θα ήταν προτιμότερη η κατασκευή μικρού αγωγού μέσω του οποίου θα καλύπτονταν οι ανάγκες της Κύπρου. Για τις υπόλοιπες, ο ίδιος προέκρινε τη λύση της μεταφοράς του φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή -CNG-, λύση που πάντα κατά τον ίδιο είναι και φθηνή και γρήγορη στην υλοποίησή της.

Τέλος, για τα αποθέματα του κοιτάσματος που βρέθηκε στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, τα προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε η αμερικανική Noble κάνουν λόγο για πιθανότητες 75% στα 3 τρισ. κυβικά πόδια και 25% στα 10 τρισ. κυβικά πόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v