Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΔΟΕ: «Αγριεύει» η μάχη απέναντι στη φοροδιαφυγή

Μετά τα αυτόφωρα για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 75.000 ευρώ άρχισαν και οι συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων. Ποιοι έπεσαν πρώτοι στην ψαλίδα και οι ποινές που επιβλήθηκαν στο δικαστήριο.  

ΣΔΟΕ: «Αγριεύει» η μάχη απέναντι στη φοροδιαφυγή
«Αγριεύει» η μάχη του ΣΔΟΕ απέναντι στη φοροδιαφυγή καθώς μετά τα αυτόφωρα για χρέη άνω των 75.000 ευρώ άρχισαν και οι συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Η αρχή έγινε από τη Θήβα, όπου δυνάμεις του ΣΔΟΕ συνέλαβαν στις 23 Νοεμβρίου δύο λογιστές.

Ο κ. Νόκας Θεμιστοκλής συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για μη έκδοση 52 αποδείξεων, όπως άλλωστε και ο συνάδελφός του λογιστής κ. Λόθρας Νικόλαος για μη έκδοση 12 αποδείξεων.
 
Χθες δικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας, το οποίο τους επέβαλε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον καθένα.

Στην περίπτωση των δύο λογιστών, ο νόμος φαίνεται να εφαρμόστηκε με αυστηρότητα, καθώς μέχρι πρότινος οι συλλήψεις με την αυτόφωρο διαδικασία επιστρατεύονταν για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ή στην περίπτωση που αφορούσαν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.
 
Τη δυνατότητα ποινικών διώξεων για μη έκδοση αποδείξεων δίνει πάντως διάταξη του Ν. 3943/2011 , «εφόσον το πλήθος των μη εκδοθέντων παραστατικών στοιχείων είναι πλέον των δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ».

Αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ προαναγγέλλουν ένταση του φοροκυνηγητού τις επόμενες ημέρες ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

Η σχετική λίστα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας μετά την παρέλευση της προθεσμίας (24 Νοεμβρίου) που είχε δοθεί στους οφειλέτες να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους προκειμένου να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ κ. Γρηγόρης Πεπόνης, έχει ξεκινήσει να μελετά μία προς μία τις εγγραφές στη συγκεκριμένη λίστα ώστε να οργανώσει τις επόμενες συλλήψεις φοροφυγάδων, εγχείρημα διόλου εύκολο δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών κρίνεται ανεπίδεκτο είσπραξης (λόγω πτώχευσης των οφειλετών ή ακόμα και διότι αυτοί έχουν αποβιώσει).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v