Σόιμπλε: Το σχέδιο για παρκάρισμα χρέους σε SPV

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για εθνικά funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα "παρκάρει" το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ περιέγραψε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Το σχέδιο για παρκάρισμα χρέους σε SPV
Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για εθνικά funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα "παρκάρει" το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ περιέγραψε το Σάββατο ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι θα καταθέσει το σχέδιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, το πλάνο σχολίασε θετικά και η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ο γερμανός υπουργός περιέγραψε το σχέδιο, που θέλει τις χώρες - μέλη της Ε.Ε να τοποθετούν το μερίδιο του δημοσίου χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, σε fund ειδικού σκοπού με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στη διατήρηση του χρέους εντός του στόχου. 

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρότασή του θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι χώρες θα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το στόχο περιορισμού του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ. 

"Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο fund σε κάθε χώρα της ευρωζώνης" είπε ο κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.  

"Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ", υπογράμμισε. 

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, στο fund αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν περίπου 500 δισ. ευρώ, καθώς το γερμανικό χρέος ανέρχεται περίπου στο 80% του ΑΕΠ. 

Στο σχέδιο αυτό έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της η Αυστρία, δια μέσω της υπουργού οικοονομικών, Maria Fekter, η οποία τόνισε ότι οι προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. 

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Σ. Σάιφερτ, τόνισε την Παρασκευή ότι η πρόταση είναι "ενδιαφέρουσα".

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters δεν είναι σαφές ακόμη εάν η Α. Μέρκελ θα αναζητήσει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Η καγκελάριος αναμένεται να επικεντρωθεί στη διασφαλιση συμφωνίας για αλλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. που θα επιβάλλουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, αναφέρει το πρακτορείο.
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v