Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: 40 δισ. χρειάζονται οι τράπεζες

Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά το νέο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος.

Βενιζέλος: 40 δισ. χρειάζονται οι τράπεζες
Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά το νέο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ ξεκαθάρισε, για πρώτη φορά, ότι η επιλογή των διοικήσεων θα γίνει από το Τ.Χ.Σ. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές, εφόσον διενεργηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σεβασμός στην ιδιωτική φύση των ιδρυμάτων. Διευκρίνισε δε ότι οι τράπεζες θα έχουν σε αυτήν την περίπτωση management με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των τίτλων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "οι διαπραγματεύσεις είναι ευαίσθητες και εμπεριέχουν ρίσκο" και χαρακτήρισε τη διαγραφή ελληνικού χρέους "πρωτοφανή ευκαιρία". Παράλληλα, επανέλαβε ότι απαιτείται συμμετοχή του 100% των ομολογιούχων για να πετύχει το πρόγραμμα. 

Σε σχέση με τα νέα μέτρα, ύψους 1% του ΑΕΠ, που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος το 2013-15, σημείωσε ότι αυτά θα εξειδικευτούν μετά τις εκλογές.   

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι προϋπολογισμός ανάκτησης της αξιοπιστίας αλλά και μια επίσημη δέσμευση της χώρας για υλοποίηση των μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την προσδοκία ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ενοποίηση του ευρώ δεν μπορεί να μείνει ανολοκλήρωτη, σημείωσε. 

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v