Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοχοϊδης: Στο 27% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που θα εργαστούν με συνέπεια και θα υπηρετήσουν το αυτονότητο για να βγούμε από την κρίση και να μην χαθεί μια γενιά ακόμη» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χρυσοχοϊδης: Στο 27% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που θα εργαστούν με συνέπεια και θα υπηρετήσουν το αυτονότητο για να βγούμε από την κρίση και να μην χαθεί μια γενιά ακόμη».

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος σημείωσε «οι ομιλούντες είναι υπουργοί που έχουν εργαστεί και έχουν υποχρεώσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι για άλλο τόπο και άλλο χρόνο». Τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε μπροστά μας λίγες εβδομάδες και λίγους μήνες για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ότι θα γίνουν πράγματα μετά τις εκλογές. Αυτές είναι υποχρεώσεις και από αυτές θα κριθούμε».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η συνεργασία του με τον κ. Χρυσοχοΐδη στα θέματα του ΕΣΠΑ είναι άριστη, για να συμπληρώσει ότι έχει προτείνει τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό τη σύγκλιση Κυβερνητικής Επιτροπής με υπουργεία που διαχειρίζονται κομμάτια του ΕΣΠΑ και να αναλάβει τον έλεγχο της πορείας του ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ανακοινώθηκε ότι έχουν ενταχθεί το τελευταίο εξάμηνο 1.852 νέα έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί 760. Την ίδια περίοδο έχουν στηριχθεί 6.263 επιχειρήσεις με κεφάλαια 446 εκατ. Ευρώ, ενώ από τον παλαιό και τον νέο επενδυτικό νόμο δόθηκαν φέτος 1 δισ. Ευρώ σε αυτούς που επενδύουν στη χώρα. Αποτέλεσμα η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από 2,7% που ήταν την περίοδο 2007-2009 να φθάσει πλέον στο μέσο κοινοτικό όρο του 27%.
 
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί σχεδόν το 94,5% και οι συμβάσεις και οι νομικές δεσμεύσεις είναι στο 55%. Οι ενεργές συμβάσεις όλου του προγράμματος είναι 8,2 δισ. Ευρώ, ενώ η απορρόφηση του τελευταίου τετραμήνου Ιούνιος – Οκτώβριος είναι αυξημένη κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010

Όλα αυτά τα προγράμματα όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα δημιουργήσουν 207.000 νέες θέσεις. Σημείωσε επίσης ότι για τη μείωση της ανεργίας θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία, ενώ κάλεσε όλους τους υπουργούς και τους περιφερειάρχες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη χώρα ο Αρμόδιος Επίτροπος Χαν προκειμένου να εξειδικευτούν τα προγράμματα με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να μειώσει την εθνική συμμετοχή. Ειδικά για την Ελλάδα η εθνική συμμετοχή μετά από απόφαση της ΕΕ περιορίζεται στο 5% ενώ εκτιμάται θα επιστραφούν 451 εκατ. Ευρώ και συνολικά η εξοικονόμιση των πόρων θα ανέλθει στο 1,5 δισ. Ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΕΤΕπ , για την ενίσχυση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος αναφερόμενος στην Task Force σημείωσε ότι η παρουσία της στην Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια για αξιοποίηση κονδυλίων για την Περιφέρεια. Σημειώνοντας με έμφαση «ότι μέχρι τώρα με παλαιοκομματικές μεθόδους έχουν υπογραφεί με εργολάβους συμβάσεις για έργα που έχουν μείνει απλήρωτα ή παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις και τόνισε ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν οι ατασθαλίες θα μπούν στο ΕΣΠΑ μόνο όσα έργα δικαιούνται να μπουν».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο υπουργείο Υγείας οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος ανακοίνωσαν πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ που θα αφορά 7 υγιειονομικές περιφέρειες της χώρας και 50 νοσοκομεία. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πώληση βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τιμή η οποία θα είναι χαμηλότερη κατά 20% σε σχέση με αυτή που πωλείται σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο ξεκινά η κατασκευή του νοσοκομείου Χαλκίδας που έχει συμβαιλοποιηθεί από το 2009 αλλά υπήρχε εμπλοκή με το οικόπεδο. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2012 η απορροφητικότητα να φθάσει στα 300 εκατ. Ευρώ, όχι μόνο εντάξεις αλλά και εκταμιεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v