Έρχεται «Ζάππειο ΙΙ» με το νέο φορολογικό

Μείωση εργοδοτικών εισφορών με κριτήριο την απασχόληση. Τεκμήρια και φορολογικό πιστοποιητικό για Μικρομεσαίους. Στο τραπέζι και μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα χαρτιά Βενιζέλου και το άνοιγμα σε Σαμαρά.

Έρχεται «Ζάππειο ΙΙ» με το νέο φορολογικό
Στο «Ζάππειο ΙΙ» θα παραπέμπει, όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους, η κυβέρνηση Παπαδήμου, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση αλλά και να δοθεί στίγμα εγχειρήματος ανάσχεσης της ύφεσης.

Μετά την διαφαινόμενη υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος της ΝΔ για μείωση του ΦΠΑ, έστω και με τη μορφή κινήτρου για άμεση παρακράτηση του φόρου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες σειρά άλλων αλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έχει ήδη προαναγγείλει απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος καθώς και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελεί θέση της Ν. Δ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς, προαναγγέλλει μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Έμμεση αναφορά έκανε στην τελευταία του ομιλία στην ΟΚΕ αναφέροντας ότι πρέπει να εξετασθεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα της ενίσχυσης απασχόλησης και ανάπτυξης.

Είχε προηγηθεί εκτενέστερη αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προυπολογισμού του 2012 όταν κατέθεσε ως προβληματισμό και το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας μόνο. Δηλαδή, για όσες απασχολούν υψηλό αριθμό εργαζομένων.

Ιδέα που, σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταλείφθηκε, γρήγορα, καθώς κρίθηκε ότι αφενός ο διαχωρισμός μεταξύ επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας και εντάσεως κεφαλαίου θα ήταν μαχητός, αφετέρου επειδή δεν υπηρετούσε τον μείζονα στόχο ενίσχυσης της απασχόλησης, όπου είναι δυνατόν

Η μείωση των εισφορών θα παρασχεθεί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες προχωρούν σε νέες προσλήψεις, αυξάνοντας την ίδια στιγμή τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Στοχεύει, δηλαδή, να αποσοβήσει τον κίνδυνο αντικατάστασης παλαιού και ακριβού ασφαλιστικά προσωπικού με νέο και επιδοτούμενο.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό αποτελεί η συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Θα πρέπει, δηλαδή, να λειτουργήσει ενιαίο μηχανογραφικό κέντρο και προς την κατεύθυνση αυτή διενεργούνται ήδη συζητήσεις μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να υπάρξει σύζευξη των συστημάτων του ΙΚΑ με το νέο Taxis που θα εγκατασταθεί στις εφορίες.

Το ενιαίο μηχανογραφικό κέντρο εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει εντός του α΄ εξαμήνου του επόμενου έτους, επιτρέποντας επομένως την άμεση εφαρμογή κινήτρων για τόνωση της απασχόλησης.

Η μείωση του ασφαλιστικού κόστους αποτελεί πάγιο αίτημα της Ν. Δ που περιλαμβάνεται, επίσης στο Ζάππειο ΙΙ. Μόλις πρόσφατα, η Ν. Δ με ανακοίνωσή της επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για να μπει φραγμός στα λουκέτα, να ανασάνει η υγιής επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πράσινο φως και από την Τρόικα

Η σύμπτωση Σαμαρά – Βενιζέλου και η πρόθεση Παπαδήμου να προωθηθούν πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης ανοίγει το δρόμο για δραστικές αλλαγές.

Κλειδί, όμως, θα αποτελέσει η στάση της Τρόικας. Η Τριμερής έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της μείωσης του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επομένως θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συγκατανεύσει σε πρόταση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών με κριτήριο την αύξηση της απασχόλησης.

Στον αντίποδα είναι, προς το παρόν αβέβαιο το αν η Τρόικα θα συγκατανεύσει σε μείωση φορολογικών συντελεστών. Στο πρόσφατο παρελθόν η Τρόικα έχει απορρίψει προτάσεις που δεν συνοδεύονταν με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Η στάση της, εκτιμάται ότι έχει σταδιακά μεταβληθεί λόγω της μεγάλης ύφεσης και κυρίως της διαπίστωσης ότι τα έσοδα από φορολογία νομικών προσώπων μειώνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και της υπερφορολόγησης.

Επομένως διαφαίνεται ότι θα συναινέσει σε μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες ως κίνητρο για την διενέργεια των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος και με σκοπό την άμεση παρακράτηση και απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Πολιτικό χαρτί το φορολογικό για τον Βενιζέλο

Η συγκρότηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που θα επιχειρεί με κίνητρα όπως οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και εργοδοτικών εισφορών να ενισχύσει την απασχόληση και να τονώσει την ανάπτυξη αποτελούν μαζί με το PSI, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα γερά χαρτιά Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να επιτύχει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση επί μέτρων ανάσχεσης της ύφεσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής παρέχοντας και πολιτικό στίγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας στην εκδήλωση της ΟΚΕ δήλωσε ότι εάν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το νέο φορολογικό, δεν έχει νόημα να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος. «Θέλουμε ένα νόμο ευρείας εθνικής συναίνεσης και μακράς πνοής. Όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v