Επιχειρήσεις: Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι

Την πλάγια οδό προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στα εταιρικά της συμφέροντα επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ήτοι ποσοστό 94,4%. Τι δείχνει έρευνα της ΕΣΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επιχειρήσεις: Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι
Την πλάγια οδό προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στα εταιρικά της συμφέροντα επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων ήτοι ποσοστό 94,4%, αν και μόλις 1 στις 4 παραδέχεται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω απ’ το τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης της επαγγελματικής της δραστηριότητας.

Τα αποκαλυπτικά, αλλά αντικρουόμενα αυτά στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ με θέμα την «Καταγραφή των απόψεων των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα».

Συγκεκριμένα, το 94,4% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι μία προσφιλής τακτική που ακολουθείται από πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων επιχειρηματιών είναι οι πελατειακές σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και υπαλλήλους εφοριών ή άλλων κρατικών υπηρεσιών, καθώς έτσι εξασφαλίζεται ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα εταιρικά τους συμφέροντα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το 87,3% των ερωτηθέντων, η ανάπτυξη και η συστηματική επιδίωξη διαπροσωπικών - πελατειακών σχέσεων μεταξύ ορισμένων επιχειρηματιών και διαφόρων οργάνων φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους γίνεται με απώτερο σκοπό την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των πρώτων εις βάρος των συνεπών με τις υποχρεώσεις τους επιχειρηματιών.

Ωστόσο, υψηλό ποσοστό των επιχειρηματιών, ήτοι 75,6%, αρνείται κατηγορηματικά πως έχει διαπράξει οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω απ’ το τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ενώ αθροιστικό ποσοστό περίπου 24,4% παραδέχεται πως είχε παράνομες συναλλαγές με όργανα που ανήκουν σε υπηρεσίες του Δημοσίου για προώθηση ιδίων συμφερόντων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το ποσοστό των ερωτώμενων που παραδέχεται ότι είχε στο παρελθόν παράνομες συναλλαγές αυξάνεται ιδιαίτερα στην κατηγορία των Α.Ε.και Ε.Π.Ε. και ανέρχεται στο σημαντικό ποσοστό του 45,2%.

Από την άλλη πλευρά, και σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό σύστημα, οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είναι η σταθερότητα που πρέπει να το διακρίνει (70%) και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της θέσπισης χαμηλών φορολογικών συντελεστών για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες των οποίων η φοροδοτική ικανότητα είναι αρκετά περιορισμένη (επίσης 70%).

Την ίδια ώρα, η ενιαία φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων δείχνει να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα (50,4%), ενώ αντίθετα εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι φορολογικοί συντελεστές που επιβάλλονται στα κέρδη των επιχειρήσεων θα πρέπει να συσχετίζονται με τη νομική μορφή των τελευταίων ανέρχονται σε ποσοστό 36,1%. Το 13,5% των ερωτηθέντων δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση. Το ποσοστό της διαφωνίας εμφανίζεται σχετικά μεγαλύτερο στις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (42,3%) σε σύγκριση με τις Ε.Π.Ε. και Α.Ε. (34,5%).

Ωστόσο, μόλις το 4,1% από αυτούς που απάντησαν πιστεύει πως το νέο νομοσχέδιο θα φέρει ουσιαστικές διαφορές και εμφανείς βελτιώσεις σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις. Η συντριπτική πλειονότητα (95,9%) συνεχίζει να διακατέχεται από δυσπιστία και απαισιοδοξία όσον αφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η πλειονότητα (85,7%) θεωρεί ότι οι συνεχείς μεταβολές του φορολογικού συστήματος λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, ενώ μόλις το 14,3% έχει την αντίθετη άποψη. Το 91% είναι κάθετα αντίθετο στις συνεχείς περαιώσεις και αυτοελέγχους, ενώ μόνο το 9,3% συμφωνεί με τις παραπάνω φορολογικές ρυθμίσεις και διατάξεις.

Παράλληλα, το 96,5% του δείγματος θεωρεί το υπάρχον πλαίσιο άκρως εχθρικό και σε καμία περίπτωση φιλικό στην ανάπτυξη και στην επέκταση των ΜμΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v