Allianz: Βλέπει «χρυσάφι» στα συνταξιοδοτικά

Ραγδαία ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να προέλθει από τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, αρκεί το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει στην υιοθέτηση ορισμένων κινήτρων φορολογικής φύσεως.

Allianz: Βλέπει «χρυσάφι» στα συνταξιοδοτικά
Ραγδαία ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να προέλθει από τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, αρκεί το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει στην υιοθέτηση ορισμένων κινήτρων φορολογικής φύσεως.

Αυτή είναι η άποψη του κ. Πέτρου Παπανικολάου, διευθύνοντος συμβούλου της Allanz Ελλάδας, ο οποίος εκτιμά μια δυνητική αγορά 7-10 δισ. ευρώ συνταξιοδοτικών συμβολαίων μέσα στα επόμενα 5-7 έτη, και μάλιστα με βάση το απαισιόδοξο σενάριο.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της δυνητικής αυτής αγοράς θα πρέπει να σημειωθεί πως το σημερινό ύψος της ασφαλιστικής βιομηχανίας κυμαίνεται αθροιστικά γύρω στα 5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, η ζήτηση για συνταξιοδοτικά προγράμματα σήμερα είναι αυξημένη, καθώς ολοένα και περισσότερο ο κόσμος κατανοεί πόσο χαμηλή θα είναι η σύνταξη που θα λάβει από τον φορέα της κοινωνικής του ασφάλισης.

Στην πρόβλεψή του αυτή, ο κ. Παπανικολάου συνεκτιμά και τις επιπτώσεις από την τρέχουσα οικονομική κρίση: «Παλαιότερα ήμασταν κακομαθημένοι και θεωρούσαμε πως ένα καλό συνταξιοδοτικό συμβόλαιο θα πρέπει να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ ετησίως. Σήμερα, αντίθετα, βλέπουμε πως υπάρχει ζήτηση για ετήσια συμβόλαια της τάξεως των 600 ευρώ από άτομα που κατανοούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πελάτης αναζητά μια εγγυημένη επιπρόσθετη σύνταξη».

Μιλώντας γενικότερα για την ασφαλιστική βιομηχανία, ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδας τόνισε ότι ζητήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις είναι η επικείμενη στάση πληρωμών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτου, η ανάγκη ρύθμισης της φορολογίας των ζημιών από τα ομόλογα και η ανάπτυξη με εστίαση στις συντάξεις.

Ωστόσο, αν και οι προοπτικές του κλάδου διαγράφονται θετικές, επί του παρόντος τουλάχιστον τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Το 2010, το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών κατέγραψε κέρδη μικρότερα των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. προήλθαν από την Allianz. Τώρα όπου η απώλεια από το PSI των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα κυμανθεί για το σύνολο της αγοράς γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε κερδοφορία είκοσι ολόκληρων ετών!

Αν και ο κ. Παπανικολάου απέφυγε να προβλέψει αν και πόσο κάποιες ασφαλιστικές θα καταφέρουν να αντέξουν μια τόσο μεγάλη ζημία, υποστήριξε πως «η άσκηση δεν είναι εύκολη» και πως όσες εταιρίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον.

Διεύρυνση μεριδίων

Παρά τη σαφή υποχώρηση που παρουσιάζει φέτος η ασφαλιστική αγορά, η Allianz Ελλάδας κατάφερε στο δεκάμηνο να αυξήσει οριακά την παραγωγή της (+0,3%) και κατά 15,4% τη λειτουργική της κερδοφορία. Για το σύνολο της χρονιάς, αναμένεται να σημειώσει παραγωγή γύρω στα 232 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία περί τα 18 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της Allanz στην Ελλάδα.

Η Allianz έχει καλύψει μέσω του μητρικού της ομίλου ολόκληρη την «τρύπα» που προέκυψε από την κατοχή ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας.

Για το 2012 σχεδιάζει φθηνότερα προϊόντα στους κλάδους τόσο του αυτοκινήτου όσο και της υγείας (συμμετοχή πελατών για χαμηλότερο ασφάλιστρο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v