Η ανεργία χτυπά την πόρτα και των golden boys

Στο ίδιο έργο θεατές με τους χιλιάδες ανέργους είναι πολλά ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί στην ανεργία. Ελάχιστες οι ευκαιρίες απασχόλησης. Τάσεις φυγής στο εξωτερικό για τα στελέχη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η ανεργία χτυπά την πόρτα και των golden boys
Στο ίδιο έργο θεατές με τους χιλιάδες ανέργους εμποροϋπαλλήλους, τους εργάτες των βιομηχανιών και όλων όσοι έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της κρίσης είναι πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, που έχουν βρεθεί στην ανεργία.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρίας People for Business, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 476 υψηλόβαθμων στελεχών που εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως διευθύνοντες σύμβουλοι, CEOs, directors και managers, 3 στους 4 συμμετέχοντες έχουν χάσει τη δουλειά τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Συγκεκριμένα, μόνο το 26,7% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% βρίσκεται ήδη στην ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα της PfB.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους ανέργους (73,3%), το 25% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους 6 μήνες, το 23,3% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 25% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίαςγια περισσότερο από έναν χρόνο.

Εντυπωσιακή, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι εργαζόμενοι (26,7%). Παρόλο που έχουν δουλειά, βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης και αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.

Μαζικές αποστολές βιογραφικών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 1 στους 2 έχει στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά, 20% έχει κάνει αίτηση σε 10-20 αγγελίες, 8,3% έχει αποστείλει το βιογραφικό του σε 5-10 αγγελίες και 21,7% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 0-5 ανοιχτές θέσεις.

Ο αυξημένος αριθμός βιογραφικών που έχουν στείλει δεν τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 35% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 31,7% σε 2 - 5.

Μόνο για το 15% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις.

Περιορισμένες ευκαιρίες για τους overqualified

Το 46,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PfB θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί είναι overqualified, έχει πολλά και υψηλά προσόντα.

Ανασταλτικοί παράγοντες όμως για την είσοδο των έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας είναι και η ηλικία σε ποσοστό 31,7%, οι υψηλές αποδοχές στο ίδιο ποσοστό 31,7%, αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης.

Τρόποι αναζήτησης και Δημόσιο

Από τα βιογραφικά που έχουν στείλει οι άνεργοι ελάχιστες θέσεις αφορούσαν ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Μόνο το 13,3% των βιογραφικών αφορούσε περισσότερες από 5 θέσεις εξωτερικού, το 11,7% περίπου 2-5 θέσεις εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 75% των βιογραφικών δεν σχετιζόταν με θέση εργασίας στο εξωτερικό ή κάλυπτε έως 2 το πολύ θέσεις εκτός Ελλάδος.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι λόγω περιορισμένων νέων θέσεων εργασίας στην αγορά το Δημόσιο για πρώτη φορά είναι εναλλακτική για περισσότερα από τα μισά στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Θα αναλαμβάνατε μία θέση ευθύνης σε έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ανασυγκρότηση» το 58,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ναι, το 31,7% όχι και το 10% δεν γνωρίζω.

Επιπλέον, το 71,7% των στελεχών θεωρεί ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ του Δημοσίου (με προνομιακά δάνεια, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.), ενώ μόλις το 21,7% πιστεύει ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών (ποσοστό 53,5%). Ακολουθούν η ομάδα 50-55 ετών με ποσοστό 18,6%, τα στελέχη 42-45 ετών με ποσοστό 16,3% και η ηλικιακή ομάδα 45-50 ετών με 11,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v