Εισπρακτικές εταιρίες στο κυνήγι ληξιπρόθεσμων

Εισπρακτικές εταιρίες εμπλέκει στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν πια τα 42 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Εισπρακτικές εταιρίες στο κυνήγι ληξιπρόθεσμων
Εισπρακτικές εταιρίες εμπλέκει το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν πια τα 42 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, απαντώντας ερώτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των νομικών και των λογιστικών συμβούλων για να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα, ενώ «οργανώνουμε τη συνεργασία μας με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρίες που εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών και τραπεζικών χρεών».

Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι είναι γνωστά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρίες και το μέγεθος της πίεσης που ασκούν στους οφειλέτες προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η στροφή του υπουργείου Οικονομικών στις εισπρακτικές εταιρίες δείχνει και το μέγεθος του αδιεξόδου όπου βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα.

«Χρειαζόμαστε και έναν παράπλευρο μηχανισμό, χρειαζόμαστε όλους τους παράπλευρους μηχανισμούς, και τους ιδιώτες και τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρίες, και φυσικά μηχανισμούς όπως είναι η ΔΕΗ, που λειτουργεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, προφανώς ενοχλημένος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του τέως γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλλη αναφορικά με το περιβόητο σύστημα 4-4-2.

«Ο κ. Σπινέλλης και το στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Λέκκας, φέρονται, με βάση δημοσιεύματα, να είπαν σε μία εκδήλωση επιστημονικών φορέων ότι είναι πασίγνωστο ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ο κανόνας 40-40-20. Δηλαδή, πως οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε στον ελεγχόμενο ιδιώτη: 20% το κράτος, 40% εμείς οι ελεγκτές και 40% εσύ.

Αυτό το ακούω και εγώ, το ακούτε κι εσείς, μπορεί να λέγεται μεταξύ τυρού και αχλαδίου, δεν μπορεί να το λέει ένας πρώην δημόσιος λειτουργός που μόλις αποχώρησε από την υπηρεσία, χωρίς να το έχει πει και χωρίς να το έχει τεκμηριώσει και ένα εν ενεργεία στέλεχος της υπηρεσίας. Εάν όμως από αυτό μπορεί να προκύψει έστω και ένα συγκεκριμένο στοιχείο και να πιάσουμε την άκρη του νήματος που οδηγεί σε συγκεκριμένο κύκλωμα, αυτό θα γίνει.

Μόλις, λοιπόν, το διάβασα, τηλεφώνησα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τον κ. Πεπόνη, και τον παρεκάλεσα να διατάξει άμεση προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει τους δύο αυτούς κυρίους ό,τι γνωρίζουν που δεν είπαν στην υπηρεσία τους να το πουν στον εισαγγελέα. Διότι από τη γενική φήμη, την υποψία, έως τη συγκεκριμενοποίηση της καταγγελίας υπάρχει μία απόσταση».


Έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες σε όλους τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει φορολογικός επανέλεγχος, καθώς και έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Χ. Νικολακόπουλο και τον Πρόεδρο των εργαζομένων του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) κ. Ν. Ρουμελιώτη, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί -μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή- ο μεν πρώτος ότι οι εφοριακοί δέχονται διαχρονικά παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ο δε δεύτερος ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να του παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του προσωπικού και των στελεχών των υπουργείου Οικονομικών και να μη γενικεύονται κατηγορίες, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει φορολογικός επανέλεγχος, όπως και έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ προέβαλε τηλεοπτικά τον ισχυρισμό ότι, εάν δοθεί σχετική εντολή της πολιτικής ηγεσίας, μπορεί -μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣ- να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Βενιζέλος έδωσε στον Γ. Γραμματέα της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη την εντολή να εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο άμεσων δράσεων της ΓΓΠΣ τις προτάσεις των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ για ελέγχους και διασταυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v