Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Eldorado Gold περνά η European Goldfields

Τη συμφωνία εξαγοράς της European Goldfields, η οποία ελέγχει τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, παρουσίασε η διοίκηση της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold.

Στην Eldorado Gold περνά η European Goldfields
Το ενδιαφέρον της Eldorado Gold για νέες εξορύξεις χρυσού που πιθανώς θα αδειοδοτήσει η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Paul Wright κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ο πρέσβης του Καναδά κ. Robert Peck είπε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που συμπίπτει με τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και του Καναδά το 2012.

Η διοίκηση της Eldorado Gold επισήμανε πως η περιβαλλοντική άδεια για τα μεταλλεία Περάματος στον Έβρο αναμένεται να εκδοθεί στο πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ τόνισε ότι το νέο σχήμα (μεταλλεία Κασσάνδρας και Περάματος) θα επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την εκτίμησή της θα δημιουργηθούν 4.000-6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ ο οποίος θα κατέχει περί το 5% στο νέο σχήμα συμφωνεί με την πρόταση της Eldorado Gold για την εξαγορά της European Goldfields. Όσο για το Κατάρ, ο κ. Wright τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, όπου θα διαπιστωθεί και η στάση του Εμιράτου.

Η European Goldfields, οι μετοχές της οποίας είναι διαπραγματεύσιμες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τορόντο, εδώ και μήνες ήταν στόχος εξαγοράς από την ισχυρότερη Eldorado Gold, η οποία διαθέτει έντονη παρουσία στη γειτονική Τουρκία, αλλά και στην Κίνα.

Η Eldorado Gold συμφώνησε να εξαγοράσει τη European Goldfields έναντι τιμήματος 1,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επέκταση των βασικών στοιχείων του ενεργητικού της στην Ελλάδα. Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Μετά τη διαδικασία οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρίας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields περίπου το 22% (σε πλήρως προσαρμοσμένη βάση). Η προσφορά αντιπροσωπεύει premium περίπου 50% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της European Goldfields στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να εγκριθεί η πρόσφατη συμφωνία για τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της European Goldfields, με παράλληλη χρηματοδότηση της επένδυσης στη Χαλκιδική.

Η συμφωνία με το Εμιράτο, η οποία ματαιώνεται, είχε ξεκινήσει με την πώληση 13 εκατ. μετοχών της European Goldfields στην Qatar Holding, ήτοι ποσοστού 7,07% του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκατ. δολ. Καναδά.

Η Qatar Holding, που είχε αποκτήσει και ποσοστό μετοχών που ελέγχει ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ Δημ. Κούτρας, διατηρούσε δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή. Η εταιρία χαρτοφυλακίου του Κατάρ θα συμμετείχε ως στρατηγικός επενδυτής στην επένδυση της Χαλκιδικής, με χορήγηση δανείου 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ άλλα 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ θα προέρχονταν από τους υπόλοιπους βασικούς μετόχους.

*** Ολόκληρη η ανακοίνωση της Eldorado Gold (στην αγγλική)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v