Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ψαλίδι" στο σχέδιο για δάνεια 200 δισ. στο ΔΝΤ

Στα 150 δισ. ευρώ που θα δώσει η ευρωζώνη περιορίζονται προς ώρας τα δάνεια που θα χορηγήσουν χώρες της Ε.Ε. προς το ΔΝΤ. "Αντάρτικο" Βρετανίας. Θα αποφασίσει τη συμμετοχή της στο G20. Δεν μετέχει η Ελλάδα.

Ψαλίδι στο σχέδιο για δάνεια 200 δισ. στο ΔΝΤ
Στην διαφαινόμενη άρνηση της Βρετανίας να συνεισφέρει στα διμερή δάνεια που θα δώσει η Ευρώπη στο ΔΝΤ προκειμένου αυτό με τη σειρά του να συνεισφέρει σε σχέδια διάσωσης της γηραιάς ηπείρου φαίνεται πως κολλά η προσπάθεια να συγκεντρωθούν 200 δισ. ευρώ.
 
Η χώρα συνέχισε να κινείται σε διαφορετική γραμμή από την ευρωζώνη. Ετσι, στο σημερινό eurogroup αρνήθηκε να μετέχει στο σχέδιο και δήλωσε πως θα αποσαφηνίσει τη θέση της στο πλαίσιο του G-20.

Να σημειωθεί πως τα κεφάλαια θα δώσουν οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες υπό το συντονισμό της ΕΚΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα το συγκεκριμένο σχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα παρείχαν τα τρία τέταρτα του ποσού, ενώ άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το υπόλοιπο. Όπως είναι γνωστό σήμερα ολοκληρώθηκε το 10ήμερο που είχαν δώσει ως περιθώριο οι ηγέτες της Ευρώπης στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.

Η Μεγάλη Βρετανία, όμως, παραμένει επιφυλακτική στο να αποδεσμεύσει τα περίπου 30 δισ. που της αναλογούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) δήλωσε έτοιμη να χορηγήσει τα περίπου 40 δισ. ευρώ που της αναλογούν. Φέρεται ωστόσο να θέτει ως προϋπόθεση την συμμετοχή και χωρών εκτός της ευρωζώνης.

Εκτός του σχεδίου βρίσκονται οι χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Ιταλία, που είναι πιθανό να χρειαστούν βοήθεια, θα δώσει στο ΔΝΤ, με βάση την απόφαση, 23,5 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από την απουσία της Μ. Βρετανίας, το ΔΝΤ καλωσόρισε την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης να συνδράμουν τον Οργανισμό με 150 δισ. ευρώ προκειμένου να διατεθούν στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η ανακοίνωση των υπουργών οικονομικών

Στη δήλωση που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του eurogroup αναφέρεται πως οι χώρες της ευρωζώνης τιμώντας τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής αποφάσισαν σήμερα να διαθέσουν 150 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Σημειώνεται επίσης, πως χώρες εκτός ευρώ (Τσεχία, Δανία, Πολωνία και Σουηδία) εξέφρασαν τη διάθεση τους να συμμετέχουν επίσης στο σχέδιο. Η Βρετανία δήλωσε πως θα ξεκαθαρίσει το αν θα συμμετέχει στις αρχές της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του G20.

Για ορισμένες από τις χώρες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται υπόκεινται στην έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Η Αυστρία θα συνεισφέρει στο ΔΝΤ 6,13 δισ. ευρώ, το Βέλγιο 9,99 δισ. ευρώ, η Κύπρος 0,48 δισ. ευρώ, η Φινλανδία 3,76 δισ. ευρώ, η Γαλλία 31,40 δισ. ευρώ, η Γερμανία 41,50 δισ. ευρώ, η Ιταλία 23,48 δισ. ευρώ, το Λουξεμβούργο 2,06 δισ. ευρώ, η Μάλτα 0,26 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 13,61 δισ. ευρώ, η Σλοβακία 1,56 δισ. ευρώ, η Σλοβενία 0,91 δισ. ευρώ και η Ισπανία 14,86 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε σήμερα (16:30–19:40, ώρα Ελλάδος) σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, διευρυμένου με τη συμμετοχή των δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

2. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v