"Ψάχνεται" η κυβέρνηση, παρεμβαίνει ο Παπούλιας

Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης θέλει ο Παπαδήμος στις συναντήσεις με τους αρχηγούς. Την Παρασκευή το ραντεβού με Σαμαρά που υιοθετεί σκληρή γραμμή. Επικοινωνία Παπούλια με τον πρωθυπουργό.

Ψάχνεται η κυβέρνηση, παρεμβαίνει ο Παπούλιας
Από το μηδέν καλείται να επανακαθορίσει τις αρμοδιότητες και τη διάρκεια της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, μετά την πρώτη μεγάλη κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή την πρόθεση άμεσης περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

Η αντίδραση της Ν.Δ. στην πρόθεση Κουτρουμάνη να «περάσει» με διαδικασίες-εξπρές νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 20% - 25% σε μεσοσταθμικούς όρους και συνενώσεις των 5 μεγαλύτερων ταμείων κατέδειξε και το δομικό πρόβλημα της κυβέρνησης.

Η Ν.Δ. άδειασε, εμμέσως πλην σαφώς, την κυβέρνηση, σημειώνοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης, κ. Ν. Νικολόπουλος, ότι το μέτρο δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητές της, μια και δεν αποτελεί πρόβλεψη του προϋπολογισμού και νέο μνημόνιο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Για να αποφευχθεί η εκδήλωση οξείας κυβερνητικής κρίσης τώρα, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ακολουθήσει συμβιβαστική γραμμή. Από τη μια κάλυψε τον υπουργό του, θυμίζοντας ότι η χώρα έχει δεσμευθεί με την πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου για την αναμόρφωση των επικουρικών. Από την άλλη, συμφώνησε με το αίτημα της Ν.Δ. να υπάρξει διάλογος για το θέμα και οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο έως τις 15 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Με δεδομένο ότι το νέο μνημόνιο στηρίζεται στην πέμπτη αναθεώρηση και κυρίως στην εφαρμογή όσων είχαν αποφασιστεί τον Νοέμβριο και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των επικουρικών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησής του.

Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία έλαβαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί την απόφαση συγκρότησης της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία εξηγεί την αναποτελεσματικότητά της και τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

Ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, αν υπήρχαν η στοιχειώδης επαφή και η προεργασία μεταξύ των αρμοδίων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έφτασε να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, απειλώντας τη βιωσιμότητα και τη συνοχή της.

Ο Παπαδήμος παίρνει το… όπλο του

Οι δομικές δυσλειτουργίες τις οποίες κουβαλά η κυβέρνηση από τη συγκρότησή της έχουν προβληματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (θα συναντήσει τον κ. Αντ. Σαμαρά την Παρασκευή στις 18:30), για τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων και της διάρκειάς της.

Για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι απαιτείται σαφές πλαίσιο και ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών».

Επιφυλάξεις για όλα αυτά εκφράστηκαν, κατά κύριο λόγο, από τον υπουργό Μεταφορών κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν διαφωνεί με την επέκταση της θητείας και των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά χωρίς αυτήν τη συμφωνία των κομμάτων δεν μπορούν να προχωρήσουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

Επικοινωνία και με Παπούλια

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Αυτό τόνισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης με πρωτοβουλία του Προέδρου.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και για όσα διημείφθησαν κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν νέα επικοινωνία μετά τις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ενόψει και της συνάντησης των Σαμαρά - Παπαδήμου πάντως, πηγές της Λεωφόρου Συγγρού ανάφεραν ότι η Ν.Δ. δεν βλέπει το λόγο να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατικού σκοπού με συγκεκριμένο ρόλο και στόχο.

Τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων στην προηγούμενη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο δεν αλλάζουν, σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v