Δασκαλόπουλος: Ξορκίστε τον εφιάλτη της δραχμής

"Αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει", δήλωσε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. "Καμπανάκι" για τα προβλήματα των μεγάλων επιχειρήσεων. "Οχι" σε μείωση του κατώτατου μισθού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δασκαλόπουλος: Ξορκίστε τον εφιάλτη της δραχμής
Παράταση του βίου της κυβέρνησης και ειλικρινή στήριξή της από τα συμβαλλόμενα κόμματα ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, τόνισε ότι η νέα δανειακή σύμβαση είναι το κυριότερο έργο αυτής της κυβέρνησης, που αφορά πρόγραμμα δράσης και μεταρρυθμίσεων για μία τριετία. Συμπλήρωσε ότι στην κυβέρνηση -και στα κόμματα που τη στηρίζουν- απομένει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που την επέβαλαν.

"Αυτήν τη στιγμή παίζεται αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη", τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος. "Είναι χρέος και συμφέρον των κομμάτων που συγκατοικούν στην κυβέρνηση να συνεργαστούν ειλικρινά, για να ξορκίσουν οριστικά τον εφιάλτη της δραχμής και της εθνικής υποτίμησης. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια για εκλογολογία και για κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια. Αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει". Τόνισε ακόμα ότι η μάχη για να ανακτηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι επίπονη και αβέβαιη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το πρόβλημά μας εν τέλει δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πολιτικό. Επισημαίνει πως "είναι πρόβλημα ενός ολόκληρου συστήματος που είχε χρεοκοπήσει ηθικά και κοινωνικά, πριν ακόμη οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία". Σύμφωνα με τον ίδιο: "Το σύστημα αυτό αντιστάθηκε με κάθε τρόπο σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή που απειλούσε τα παρασιτικά του προνόμια. Συνωμοτούσε με τους ημετέρους του για να κοροϊδεύουμε τους δανειστές μας. Ψήφιζε νόμους που αναιρούσε στην πράξη. Καθυστερούσε ή ανέβαλε αποφάσεις που δήλωνε ότι παίρνει. Πλειοδοτούσε σε λαϊκισμό για να συγκαλύψει ότι με δική του ευθύνη φτάσαμε ως εδω".

Ο ίδιος κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου ότι η βαθιά κρίση που ταρακουνάει την Ευρώπη μεγιστοποιεί τους κινδύνους για τη χώρα μας - και το κόστος από την καθεστωτική ανευθυνότητα των τελευταίων χρόνων. Επισημαίνει ότι η παραμονή μας στην ευρωζώνη είχε ήδη καταστεί προβληματική πριν ακόμη η κρίση γίνει πανευρωπαϊκή. Αυτήν τη στιγμή, διαμορφώνεται μια νέα Ευρώπη, η οποία δεν έχει χώρο για την Ελλάδα, δεν μπορεί να μας δώσει πίστωση χρόνου που τη βλέπει ως βάρος. Ήδη οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου κινδυνεύουν να ξεπεραστούν από τις αγορές και τις εξελίξεις.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε με έμφαση ότι"αν το πολιτικό μας σύστημα είχε έγκαιρα επιτελέσει εδώ και δύο χρόνια ακόμη και αυτούς τους τελευταίους μήνες όλα εκείνα για τα οποία είχε δεσμευτεί σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πιο ασφαλής χώρα, σε μια ανασφαλή Ευρώπη και οι θυσίες του λαούς μας θα είχαν πιάσει τόπο".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χτύπησε το καμπανάκι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μεγάλες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο όριο καθώς, όπως είπε, η ιδιωτική οικονομία καταστρέφεται όχι από τα δικά της λάθη, αλλά από το χρέος και τα ελλείμματα. Σημείωσε ακόμα ότι οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος θα πλήξουν επιπλέον τον παραγωγικό ιστό της χώρας και ζήτησε για μία ακόμη φορά εκλογίκευση του κράτους και αποκρατικοποίηση της οικονομίας.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ωστόσο ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν διάφορα επιδόματα, ωριμάνσεις, παροχές κ.λπ. που ανεβάζουν τον μέσο όρο του εργατικού κόστους, ενώ για τον 13ο και τον 14ο μισθό τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του ούτε από τον ΣΕΒ ούτε από την τρόικα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v