Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι ληξιπρόθεσμων 42 δισ. με νέα ρύθμιση

Αναστολή των ποινικών διώξεων αλλά και φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας θα «κερδίσουν» όσοι φορολογούμενοι ανταποκριθούν στο νέο κάλεσμα για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Στο κυνήγι ληξιπρόθεσμων 42 δισ. με νέα ρύθμιση
Αναστολή των ποινικών διώξεων αλλά και φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας θα «κερδίσουν» όσοι φορολογούμενοι ανταποκριθούν στο νέο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους που προσεγγίζουν αθροιστικά τα 42 δις ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ ή στα Τελωνεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ρυθμίζονται ως εξής:

· εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

· σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.

· σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

· σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.

· σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.

· σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση , οι οφειλέτες θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Εφορία ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές έως τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Στη ρύθμιση θα υπάγονται, εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998, καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, προσφέρονται τα εξής ευεργετήματα:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν.1882/1990, όπως ισχύει.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990, όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεση της διακόπτεται.

γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, όποιοι μπουν στη ρύθμιση και αφού έχουν «σβήσει» τις προσαυξήσεις, αν καθυστερήσουν να πληρώσουν μια δόση, δεν χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 1% γα κάθε μήνα καθυστέρησης. Στο παρελθόν, μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων επέφερε απώλεια της ρύθμισης.

Η ρύθμιση «αγγίζει» και τους συνυπόχρεους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζεται ότι «πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v