Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα καυτά «ντεσού» της υπόθεσης Καπελέρη

Το «ρουσφέτι» στους μεταπωλητές πετρελαίου, η μη είσπραξη των προστίμων εν όψει νομοθετικής ρύθμισης και οι καταγγελίες Σπινέλλη. Τι απαντά ο Καπελέρης και τι δείχνουν τα στοιχεία. Για φιάσκο του «Ήφαιστος» μιλά η αγορά.

Τα καυτά «ντεσού» της υπόθεσης Καπελέρη
Σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση μη είσπραξης προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων, μετά την παραγγελία για άσκηση δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, κ. Ι. Καπελέρη, και των ισχυρισμών του ότι η είσπραξη πάγωσε κατόπιν πολιτικής απόφασης νομοθετικής ρύθμισης του θέματος.

Χθες, μία μόλις εργάσιμη μετά την ανάκληση της παραίτησής του, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη και της πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, κ. Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Ταυτόχρονα, ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί αυτό να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Κι όλα αυτά την ώρα όπου οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης) άνοιξαν και πάλι το θέμα των καταγγελιών για παρεμβάσεις στο έργο τους, το οποίο όδευε για το αρχείο, διευκρινίζοντας ότι θα καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα με στοιχεία και ονόματα.

Η άσκηση δίωξης εγείρει, σύμφωνα με τη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα, πρώτον επειδή η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου και, δεύτερον, μετά τους ισχυρισμούς Καπελέρη ότι το θέμα ήταν εις γνώση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου και αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής των προστίμων έως ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Η υπόθεση αφορά εκπρόθεσμες καταχωρίσεις για παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης σε δικαιούχους (μόνο κατοικίες). Βάσει του συστήματος Ήφαιστος, για να νομιμοποιηθεί παράδοση ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης σε δικαιούχο θα πρέπει ο μεταπωλητής να κοινοποιήσει στο σύστημα Ήφαιστος καταστάσεις με τα στοιχεία των παραληπτών.

Το «ρουσφέτι» Παπακωνσταντίνου στους μεταπωλητές

Από το 2008 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, η διαδικασία αυτή ήταν προϋπόθεση για την τακτοποίηση των μεταπωλητών. Οι τελευταίοι αγόραζαν το καύσιμο καταβάλλοντας τον φόρο που ίσχυε στο πετρέλαιο κίνησης (σήμερα 346 ευρώ τα 1.000 λίτρα) και ελάμβαναν ως επιστροφή τη διαφορά φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης (σήμερα 60 ευρώ), με την αποστολή των καταστάσεων των δικαιούχων στο Ήφαιστος.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου η διαδικασία άλλαξε στο ουσιαστικότερο σημείο της.

Δηλαδή, οι μεταπωλητές αγόραζαν και αγοράζουν το καύσιμο απευθείας με τον χαμηλό ειδικό φόρο. Επρόκειτο για διευκόλυνση του «πολιτικού συστήματος» στο σύνολό του για τη συμπαθή τάξη των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου αντίστοιχος των βενζινοπωλών, ενώ ο αριθμός των ψήφων που προσφέρουν είναι πολλαπλάσιος.

Όχι ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 το σύστημα λειτουργούσε αποτελεσματικά. Ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος για το αν τα στοιχεία των αγοραστών πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούσαν σε πραγματικές διευθύνσεις και αν οι ποσότητες που «πουλήθηκαν» σε κάθε διεύθυνση αντιστοιχούσαν στις πραγματικές δυνατότητες των καυστήρων κ.λπ.

Εκπρόθεσμες 44.568 καταχωρίσεις

Από τον Ιανουάριο του 2011, πάντως, η λειτουργία του συστήματος ξεχείλωσε αφού δεν τηρούνταν ούτε τα προσχήματα.

Δηλαδή, οι μεταπωλητές πωλούσαν το πετρέλαιο σε συγκεκριμένους δικαιούχους, αλλά στη συνέχεια «ξεχνούσαν» ή «καθυστερούσαν» να αποστείλουν στο Ήφαιστος τις καταστάσεις, μέχρι να ισοσκελίσουν τις ποσότητες που αγόρασαν, λέει στο euro2day άνθρωπος της αγοράς.

Η μη καταχώριση ή η εκπρόθεσμη καταχώριση των αγορών και των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης τιμωρούνται από τον νόμο με το πενταπλάσιο της διαφοράς των συντελεστών ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης και σε περίπτωση διάπραξης των ίδιων παραβάσεων για δεύτερη φορά με διαγραφή των διακινητών από το μητρώο τους. Καθώς επίσης για κάθε μία περίπτωση με αυτοτελές πρόστιμο του ΚΒΣ. Δηλαδή, σε Βιβλία Εσόδων - Εξόδων 880 ευρώ ανά περίπτωση.

Όπως παραδέχεται και ο κ. Καπελέρης σε επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 25 Οκτωβρίου 2011, ο έλεγχος που έγινε από τον γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων (Σπινέλλης) κατέγραψε 44.568 εκπρόθεσμες καταχωρίσεις 3.532 επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2011.

Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο, υποστηρίζει ο κ. Καπελέρης

«Σε καμία περίπτωση η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος Ήφαιστος δεν συνιστά λαθρεμπορική πράξη, πολλώ δε μάλλον που δεν διαγράφηκαν ποτέ πρόστιμα στους εμπόρους», διευκρινίζει ο κ. Καπελέρης, σημειώνοντας πάντως ότι οι αποφάσεις των εισαγγελικών λειτουργών είναι σεβαστές.

Αυτό που συνέβη, όπως λέει, είναι ότι σε ένα σύστημα που εμφάνισε πολλά τεχνικά προβλήματα υπήρχαν εκπρόθεσμες εγγραφές από χιλιάδες επιχειρήσεις, από τις οποίες, αν τηρούνταν το γράμμα του νόμου, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η άδεια.

Το πρόβλημα τέθηκε από τους φορείς της αγοράς στον αναπληρωτή υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος είχε γνώση και της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης και αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής των προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, προσθέτει.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έκανε τα πρόστιμα ορθολογικότερα και οριζόταν ότι δεν θα υπάρχει αφαίρεση άδειας για μια απλή εκπρόθεσμη εγγραφή στο σύστημα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε πως η ρύθμιση αυτή προς το παρόν παγώνει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αναποτελεσματικό το σύστημα Ήφαιστος, λέει η αγορά

«Το σύστημα Ήφαιστος είναι αποτελεσματικό, αλλά μόνο στη διευκόλυνση του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης. Ιδίως από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν δηλαδή η αγορά του από τους μεταπωλητές γινόταν με τον χαμηλό συντελεστή ειδικού φόρου».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση άνθρωπος της αγοράς πετρελαιοειδών, με μακρόχρονη πείρα και θητεία σε νευραλγικές θέσεις εταιριών.

Ως μοναδική λύση για να σταματήσει ο τραγέλαφος του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης, που όλοι ξορκίζουν, αλλά γιγαντώνεται, ο ίδιος θεωρεί την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, η οποία θεωρητικά θα εφαρμοστεί τη νέα χειμερινή περίοδο.

Οπότε καύσιμο που θα επιτρέπει το λαθρεμπόριο θα είναι μόνο το ναυτιλιακό, η διακίνηση του οποίου όμως είναι πολύ πιο εύκολη λόγω της μικρότερης διασποράς του, εφόσον όμως πολιτικές ηγεσίες και αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να σοβαρευτούν και να λάβουν μέτρα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v