Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test 10ημέρου για τη χώρα

Καθαρές λύσεις θέλει η τρόικα για αλλαγές σε εργασία, φορολογία και κράτος. «Βρείτε τα πριν έρθουμε», λέει στην κυβέρνηση. Συμφωνία στα μέτρα ζητά ο Παπαδήμος από αρχηγούς. Στα 50 δισ. τα έσοδα στο 12μηνο.

Crash test 10ημέρου για τη χώρα
«Αν τις επόμενες 10 ημέρες δεν δείξουμε σοβαρότητα ως χώρα, τότε η μάχη θα χαθεί». Η παραπάνω διαπίστωση, που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος στην κ. Μπακογιάννη, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα και περιγράφει το θρίλερ των επόμενων ημερών.

Η τρόικα απαιτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την επάνοδο των επικεφαλής της τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αναφορικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν. Αλλιώς η ημερομηνία άφιξης θα μετατεθεί, όπως και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ταυτόχρονα, όμως, θέτει ως προϋπόθεση τα μέτρα που θα ληφθούν να συνιστούν καθαρές λύσεις, μια και στην πράξη καμιά από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ευαγγελιζόταν το μνημόνιο δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι η τρόικα έχει δώσει παράταση ως το τέλος του Ιανουαρίου στην τρικομματική κυβέρνηση, ώστε μέχρι τότε να καταλήξει σε κοινά αποδεκτά μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την εξυγίανση των ταμείων επικουρικής σύνταξης, το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση του κράτους, με ταυτόχρονη υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε εφεδρεία ή και την απόλυσή του.

«Αυτήν τη φορά δεν θα ανεχθούν μπακάλικες λύσεις», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον αργό ρυθμό με τον οποίο κινείται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ενάμιση μήνα μετά τη συγκρότησή της, δεν έχει προωθήσει ούτε μία μεταρρύθμιση από όσες συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και είναι δεσμεύσεις της χώρας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων.

Η χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά, με την οποία ξεκίνησε ο νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, είχε ως αντικείμενο την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία της Ν.Δ. στα καυτά θέματα των εργασιακών και των επικουρικών συντάξεων.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμούν για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για πάγωμα στις τριετίες καθώς και στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Αν οι εταίροι συμφωνήσουν, τότε δεν θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, παρά μόνο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην καταβολή τους.
 
Σύμφωνα με εργοδοτικές οργανώσεις, το ενδιαφέρον της τρόικας δεν επικεντρώνεται τόσο στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, όσο στις ΔΕΚΟ, όπου το μέσο μισθολογικό κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες.

Ταυτόχρονα, στα τεχνικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί τονίζεται η ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις με αύξηση του ποσοστού ή του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων απολύσεων ή και κατάργηση του πλαφόν.

Για το θέμα των επικουρικών, η Ν.Δ. δείχνει να αποδέχεται τη λήψη μέτρων αναμόρφωσης της δομής και της λειτουργίας των ταμείων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έμμεσες μειώσεις στις επικουρικές.

Συνολικά, η τρόικα το επόμενο διάστημα ζητά: 

- Να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο προϋπολογισμός του 2011 κλείσει με απόκλιση ως προς τους αναθεωρημένους στόχους, η οποία δεν καλύπτεται από την εξοικονόμηση τόκων που θα επιφέρει το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 12μηνο καταγράφονται έσοδα 49,994 δισ. ευρώ έναντι του (αναθεωρημένου) στόχου για 51,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για απόκλιση της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2012 (τα έσοδα των οποίων υπολογίζονται στο 2011), δεδομένου ότι και στις δαπάνες η αστοχία είναι σημαντική. Θεωρείται βέβαιο ότι το έλλειμμα κλείνει πάνω από το 10% του ΑΕΠ για τη χρονιά που πέρασε γεγονός που δημιουργεί πίεση για πρόσθετα μέτρα το 2012 τα οποία θα καλύψουν το χάσμα που προκύπτει.

- Να ψηφιστούν και κυρίως να εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, όπως το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών κι η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
 
- Να υπάρξει αναδιάρθρωση στο κράτος με καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών, εφεδρεία ή απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αλλαγές στους φορολογικούς μηχανισμούς, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, επιτάχυνση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης κ.ά.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v