Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PSI: Στην Αθήνα έρχεται ο Dallara

Στην Αθήνα έρχεται στα τέλη της εβδομάδας ο επικεφαλής του IIF κ. Charles Dallara προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.

PSI: Στην Αθήνα έρχεται ο Dallara
Στην Αθήνα έρχεται στα τέλη της εβδομάδας ο επικεφαλής του IIF, κ. Charles Dallara, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.

Η άφιξη του κ. Dallara και οι συναντήσεις του με την ελληνική κυβέρνηση σηματοδοτούν, με βάση κυβερνητικούς κύκλους, την είσοδο των συζητήσεων στην τελική ευθεία. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η συμφωνία ενδέχεται να κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Πώς κλειδώνει η συμφωνία για PSI), οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν εισέλθει στο τελευταίο στάδιο του καθορισμού κρίσιμων τεχνικών λεπτομερειών, όπως η διάρκεια και τα επιτόκια των νέων ομολόγων, η κλιμάκωση των επιτοκίων και οι διαφορετικές επιλογές που θα προσφερθούν σε όσους συμμετάσχουν στο PSI plus.

Οι δύο πλευρές ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχαν συμφωνήσει για τη δομή του προγράμματος. H Ελλάδα και οι θεσμικοί εταίροι αποδέχτηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI.

Από την πλευρά τους, οι ομολογιούχοι εγκατέλειψαν τη μέχρι τότε κόκκινη γραμμή οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να μην ξεπεράσουν το 54% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%.

Ο κ. Σαχινίδης, μιλώντας σήμερα στον Real FM, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι χαμηλά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος με δημόσια δήλωσή του είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει η Ελλάδα επιτόκια της τάξης του 7% - 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v