Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια της στάσης πληρωμών τα νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, με το 64,2% να κάνει περικοπές για να ανταπεξέλθει στις πληρωμές, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει τα εισοδήματα ούτε για βασικών αναγκών, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στα όρια της στάσης πληρωμών τα νοικοκυριά
Τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, με το 64,2% να κάνει περικοπές για να ανταπεξέλθει στις πληρωμές προς το δημόσιο, ΔΕΚΟ και δάνεια, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει τα εισοδήματα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. 

Το 78% των νοικοκυριών, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση, αναφέρεται σχετικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα που παρουσιάζεται, εντάσσεται στις ειδικές και έκτακτες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (συνεργασία με την εταιρία MARC AE). Έγινε σε δείγμα 601 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών του λεκανοπεδίου Αττικής το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς και η αποτύπωση της στάσης των καταναλωτών στο ενδεχόμενο ενός ενιαίου Φ.Π.Α (18-19%) για όλα τα είδη

Τα βασικά ευρήματα είναι:

1. Μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ΕΝΙΑΙΟΥ Φ.Π.Α. (18-19%) - Επιτακτική ανάγκη για μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. {(το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο Φ.Π.Α. ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%)}.

2. Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς το δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο. δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας (το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών).

3. Κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά – Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012).

4. Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων – Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000€, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση).

5. Επαγγελματικοί κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (το 68,4% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν το 93,1%, έχει περιορίσει τη δαπάνη σε είδη ένδυσης – υπόδησης).

6. Μεγάλη αύξηση της δυσπιστίας των νοικοκυριών στα πιστωτικά ιδρύματα (μόλις το 3,7% των νοικοκυριών απευθύνθηκε σε τραπεζικό δανεισμό). Μεγάλες επιπτώσεις στις τράπεζες από την απόσυρση καταθέσεων για κάλυψη βασικών αναγκών και λόγω της μεγάλης κινδυνολογίας.

Παράλληλα, η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνει το πόσο έχουν πληγεί συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι μέσα σε ένα μόλις έτος. Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, μειώθηκε κατά 28 μονάδες σε σχέση με το 2007, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 57 σχεδόν μονάδες μέσα στη τετραετία.

• Συγκεκριμένα ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης επλήγη περισσότερο μιας και το 91,8% των νοικοκυριών κατέγραψε δραστικές περικοπές στην εν λόγω δαπάνη. Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν και στο κλάδο της εστίασης με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών, να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ πάνω από το 63% των νοικοκυριών έφτασε στο σημείο να κάνει περικοπές και στη κατανάλωση ειδών διατροφής.

Οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την έρευνα τα νοικοκυριά έκαναν σημαντικές περικοπές δαπανών σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v