Μπακογιάννη: Προτάσεις στήριξης της οικονομίας

Έκτακτα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη, όπως η ενίσχυση χαμηλόμισθων και η ρύθμιση στεγαστικών, καθώς και συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI περιλαμβάνουν οι προτάσεις της ΔΗΣΥ για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μπακογιάννη: Προτάσεις στήριξης της οικονομίας
Έκτακτα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως την ενίσχυση χαμηλόμισθων και τη ρύθμιση στεγαστικών, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ στο PSI προτείνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου, όπου ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματος για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα η έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι μόνο των ξένων αγορών αλλά πλέον και των ίδιων των Ελλήνων, στην ελληνική οικονομία και κυρίως στο νόμισμα.

Ως εκ τούτου, κεντρικός άξονας της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία θα επιτευχθεί με τέσσερεις τρόπους:

Διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μείωση των ελλειμμάτων με πρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών και του μεγέθους του κράτους.

Πρόσθετη μείωση του χρέους με τη συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή ότι δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπήσει από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε.

Άμεση αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες (σήμερα περίπου 7 δις ευρώ), για να καλυφθεί το έλλειμμα ρευστότητας που προκαλεί η εσωτερική στάση πληρωμών.

Αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης με χαμηλού δημοσιονομικού κόστους έκτακτα κοινωνικά μέτρα, που απευθύνονται σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπακογιάννη πρότεινε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας με 400 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, προτείνει να διευκολυνθεί μέχρι και το 20% των στεγαστικών δανείων (15 δισ. ευρώ). Εργαλείο για τη μείωση της δόσης είναι επιδότηση επιτοκίου ύψους 2,5 μονάδων, η οποία θα έχει διάρκεια μιας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να επιτευχθεί μείωση κατά 40% της δόσης ενός μέσου δάνειου (ύψους π.χ. 100.000 ευρώ και με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής μία δεκαπενταετία), σε συνδυασμό με  επιπλέον παράταση μιας πενταετίας με το ίδιο επιτόκιο.

Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες, τονίζοντας ότι η αποπληρωμή αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα (οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν ήδη περιληφθεί στα ελλείμματα των προηγουμένων ετών) και θα επιφέρει ένα θετικό σοκ ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Προτείνει επίσης την απελευθέρωση των χρημάτων που προορίζονται για το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων και έχουν διατεθεί από το JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (640 εκ. ευρώ) και λιμνάζουν στις τράπεζες οι οποίες ζητούν υπεραυξημένες εξασφαλίσεις. Με τη μετατροπή μέρους των χρημάτων αυτών σε εγγυήσεις για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να δοθεί ρευστότητα άνω των δύο δις στις μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ζητά την υιοθέτηση ενός απλού φορολογικού καθεστώτος, με σταθερό φόρο 20%, καθώς και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σε σχέση με το πακέτο διάσωσης και το PSI, η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση συμμετοχής της ΕΚΤ στη μείωση του χρέους. Η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα μειώσει το χρέος κατά 12-15 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 500-700 εκατ. ετησίως, συμπλήρωσε. 

Οι προτάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας καλύπτονται από την εξοικονόμηση τόκων, εφόσον η ΕΚΤ συμμετάσχει, όπως προτείνουμε, στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους, εξήγησε η κ. Μπακογιάννη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας άσκησε έντονη κριτική στους εταίρους του κυβερνητικού σχηματισμού. Πρέπει να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι είναι κυβέρνηση και πρέπει να λύνει προβλήματα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι "οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ παρελαύνουν για τη διαδοχή και οι της Ν.Δ. είναι αντιπολίτευση το πρωί και συμπολίτευση το βράδυ".  

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πολυκομματική και μέσα από αυτή θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.


* Η συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη, όπου αναλύονται οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δημοσιεύεται αυτούσια στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v