Χρυσοχοΐδης: Νέα επίθεση σε ΥΠΟΙΚ για κούρεμα ΠΔΕ

"Φρένο" στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας βάζει, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η συνεχής περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Χρυσοχοΐδης: Νέα επίθεση σε ΥΠΟΙΚ για κούρεμα ΠΔΕ
"Φρένο" στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας βάζει, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η συνεχής περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρά την υπερκάλυψη των στόχων που υπάρχει στο ΕΣΠΑ.
 
Ο υπουργός κάνοντας τον απολογισμό του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι το Πρόγραμμα δεν αποτελεί "φάρμακο δια πάσα νόσο", για να συμπληρώσει ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την περικοπή του ΠΔΕ.

Εν αντιθέσει με το ΠΔΕ η περικοπή του οποίου, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι η συνολική απορρόφησή του έφτασε στο τέλος της περασμένης χρονιάς στο 31,5% από 17,5% το 2010.

Συγκεκριμένα όπως είπε το 31,5% της απορρόφησης των κονδυλίων του προγράμματοςέχει δοθεί στην πραγματική οικονομία για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιστοιχούν σε 7,5 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2011 υπερκαλύφθηκε ο στόχος του Μνημονίου και η απορρόφηση έφτασε στα 3,8 δισ ευρώ έναντι στόχου 3,3 δισ ευρώ. Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά ο στόχος του υπουργείου είναι η απορρόφηση να φτάσει στα 4 δισ ευρώ, τονίζοντας ότι ο στόχος θα υπερκαλυφθεί. Επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι στόχος του είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που λίμναζαν μέχρι τώρα και να διαμορφωσουμε ένα πρόγραμα συμβατό με την κρίση.

Εκτός από το ΠΔΕ από τα πυρά του υπουργού δεν γλίτωσε ούτε και η καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ. Επισημαίνοντας ότι είναι ένα τεράστιο ζητημα που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο μέλλον και ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης "για τα σπασμένα τοπικών παραγόντων".

Σε ότι αφορά στους οδικούς άξονες ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ ευρώ για τις απαλλοτριώσεις από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και δανειοδότηση των συγκεκριμένων έργων με εγγυήσεις ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγματευση με τους παραχωρησιούχους και τόνισε ότι θα κάνει'' μια μεγάλη προσπάθεια να κλείσει αυτό το μέτωπο το συντομότερο καθώς θα φέρει άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας''.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση γενικών διευθύνσεων, φορέων, ειδικών και γενικών γραμματειών, μέσω των οποίων θα μειωθεί η δομή του υπουργείου κατά 57%.

Στο 9,6% το έλλειμμα του 2011

Από το βήμα του Ελληνοαραβικού Φόρουμ ο υπουργός ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έκλεισε στο 9,6% το 2011. 

Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τους αρχικούς στόχους του 7% και, εν συνεχεία, του 8,6%, πάντως είναι μονοψήφιο, γεγονός που έχει σημασία και από ψυχολογική πλευρά, εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ελεγκτές της τρόικας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v