Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε το PSI, «εκβιασμός» με βίαιο κούρεμα

Ξαφνική διακοπή διαπραγματεύσεων. Την Τετάρτη νέο ραντεβού. Στο τραπέζι υποχρεωτικό "κούρεμα". Το αντάρτικο από hedge funds, η ανάγκη υψηλής συμμετοχής και το τελεσίγραφο Ελλάδας-τρόικας. Η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Κόλλησε το PSI, «εκβιασμός» με βίαιο κούρεμα
Το περίστροφο του υποχρεωτικού κουρέματος βάζουν πλέον πάνω στο τραπέζι Ελλάδα, Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την διαπίστωση ότι η πρόθεση συμμετοχής στο PSI παραμένει χαμηλή απειλώντας να τινάξει στον αέρα την «αριθμητική» όλου του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου.

Το IIF με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα σημειώνοντας ότι η απαιτείται "διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος".

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του IIF διατυπώνει την ελπίδα η Ελλάδα να είναι σε θέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά δεν αναφέρεται σε σχετική ημερομηνία.

Σύμφωνα με εγχώριες πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες το επόμενο ραντεβού Νταλάρα- Παπαδήμου καθώς και ελληνικής αντιπροσωπείας με την Επιτροπή Ομολογιούχων ορίστηκε για την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων ως προς τους όρους της συμφωνίας αλλά διαπιστώνεται μικρή διάθεση συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI plus κάτι που πρακτικά το τινάζει στον αέρα

Σύμφωνα πάντως με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η διαφωνία επικεντρώθηκε στο ύψος των κουπονιών των νέων ομολόγων, με Γερμανία και άλλες χώρες να πιέζουν για επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο του 4%.

Αντίστοιχα, πηγές στην επιτροπή των πιστωτών, τις οποίες επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι "είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία", τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. "Μια αποτυχία να συμφωνήσουμε θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη", προειδοποίησαν.

Ψυχραιμότεροι παρατηρητές κάνουν λόγο για σκληρό παζάρι με άγριους εκβιασμούς όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ, απειλούν τους ιδιώτες ότι αν δεν εξασφαλισθεί υψηλή συμμετοχή όπως διαφαίνεται θα παρατήσουν τις διαπραγματεύσεις για εθελοντικό κούρεμα προχωρώντας σε υποχρεωτικό κούρεμα το ύψος του οποίου θα είναι μεγαλύτερο του 50%.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι το PSI, μαζί με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά των ομολογιούχων οι μεν τράπεζες δέχονται έστω και με βαριά καρδιά τους όρους του PSI plus όχι όμως τα hedge funds που από τον Οκτώβριο και έπειτα έκτισαν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αγοράζοντας σε εύρος τιμών μεταξύ 19 με 42 και ανοίγοντας την ίδια στιγμή θέσεις προστασίας κινδύνου μέσω CDS.

Σύμφωνα με έρευνα της JP Morgan, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ανεξάρτητους επενδυτές, όπως hedge funds, ιδιώτες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds).

Εφόσον υπάρξει ενεργοποίηση των Collective Action Clauses (CACs), της ρήτρας δηλαδή που επιβάλλει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, τότε θα συζητηθεί η συμμετοχή στο κούρεμα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο αποκλείει κατηγορηματικά η διοίκησή της.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως πιέζει προς την κατεύθυνση να συμμετάσχει και η ΕΚΤ στο σχήμα, αποδεχόμενη να ανταλλάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της με νέα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας και σε ονομαστική αξία αντίστοιχη της τιμής κτήσης που έχει η κεντρική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα χάσει ευρώ, αλλά το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, λόγω της ανταλλαγής, συν το όφελος σε επίπεδο εξυπηρέτησης τόκων από την επιμήκυνσή τους.

Κάτι αντίστοιχο ζητούν με δηλώσεις τους και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τις τελευταίες ώρες, αποτυπώνοντας ότι υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση στην οποία συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι τελικώς θα υπάρξει ρύθμιση και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v