Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικίνητρα για τα κτίρια-φαντάσματα του κέντρου

Τη λήψη μέτρων ώστε να «ζωντανέψουν» τα μεγάλα κτίρια-φαντάσματα στο κέντρο της Αθήνας και αντικίνητρα κατά της «επιθετικής μεταστέγασης» επιχειρήσεων από την περιοχή προτείνεται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Αντικίνητρα για τα κτίρια-φαντάσματα του κέντρου
Τη λήψη μέτρων ώστε να «ζωντανέψουν» τα μεγάλα κτίρια-φαντάσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως το πρώην Μινιόν στην Πατησίων και η πρώην έδρα του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς, και αντικίνητρα κατά της «επιθετικής μεταστέγασης» επιχειρήσεων από την περιοχή περιλαμβάνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ).

Προτείνεται, επίσης, η παροχή κινήτρων σε μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια περιοχή πριν από το 1985, με στόχο να αποτραπούν κατά το δυνατόν τα νέα «λουκέτα» ή η μετεγκατάσταση.

Ειδικά για τα μεγάλα «κουφάρια» του ιστορικού κέντρου, σχεδιάζεται η λήψη μέτρων για να μη μένουν με τις σκαλωσιές ή αναξιοποίητα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών. Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποιος μπορεί να μισθώσει ή να αναβαθμίσει τα συγκεκριμένα κτίρια εν μέσω της κρίσης, όταν το πρώην Μινιόν «ανασκευάζεται» εδώ και τόσα χρόνια.

Επιπλέον, η εμπειρία της Εκκλησίας από το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως (στο Σύνταγμα) που στέγαζε το υπουργείο Πολιτισμού είναι διδακτική: οι απανωτοί διαγωνισμοί για τη μίσθωση - αξιοποίησή του ήταν μέχρι πρόσφατα άκαρποι.

Το «Πρόγραμμα Δράσης του νέου ΡΣΑ 2021 - Περιφερειακού Πλαισίου Αττικής» αποτελεί εξειδίκευση των απαιτούμενων ενεργειών για την υποστήριξη της εφαρμογής των κατευθύνσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής 2021 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Εκτός από πολιτικές διατήρησης και επαναφοράς κατοικίας στο ιστορικό κέντρο (που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν με δεδομένη την οικονομική στενότητα), προβλέπονται και μέτρα ενεργοποίησης του κενού κτιριακού αποθέματος.

Μία λύση είναι να ξεκινήσει η προσπάθεια από το «ζωντάνεμα» των κρατικών κτιρίων ή ορόφων που έχουν αφήσει άδεια οι υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γι' αυτό και θεωρείται άμεση προτεραιότητα η εγκατάσταση μιας δημόσιας υπηρεσίας στο άδειο κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, στο πλαίσιο του σχεδίου αναβάθμισης της περιοχής Πλατεία Κουμουνδούρου - Ψυρρή - Μεταξουργείου.

Στο Πρόγραμμα Δράσης του ΡΣΑ προτείνεται επίσης η εφαρμογή:

* Προγράμματος διαχείρισης κενών σε ορόφους κτιρίων γραφείων-βιοτεχνιών-διαμερισμάτων κατοικίας, με πολλούς ιδιοκτήτες.

* Προγράμματος διαχείρισης και ανανέωσης κτιριακού αποθέματος γραφειακών και βιοτεχνικών κτιρίων, με μετασκευές (ανάπλαση - επανάχρηση κενού κτιριακού αποθέματος αδιάφορης αρχιτεκτονικής με στατική επάρκεια, με νέες λειτουργικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές). Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και περιλαμβάνει φορολογικά κυρίως κίνητρα.

* Αλλαγής σχέσης δομημένου - αδόμητου, με πιθανές κατεδαφίσεις και συνολικό ανασχεδιασμό οικοδομικών τετραγώνων για την αξιοποίηση κενών οικοπέδων και τη διαμόρφωση δημόσιων χώρων.

Η στροφή σε έργα ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανασυγκρότησης θεωρείται αντίδοτο στην παρακμή του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας, το οποίο κατέρρευσε μαζί με τη «φούσκα» στις τιμές των κατοικιών.

Εκτός από τα χρήματα (που απουσιάζουν), η συγκεκριμένη στροφή απαιτεί και σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως η «έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου ή και συμπληρωματικής νομοθετικής ρύθμισης, με στόχο την ενεργοποίηση ενός νέου οργανωμένου τρόπου ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v