Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων με το νέο νόμο

Το ουσιαστικό άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχουν ακόμα περιορισμοί επιχειρεί να βάλει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε συζήτηση στη Βουλή.

Άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων με το νέο νόμο
Το ουσιαστικό άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχουν ακόμα περιορισμοί επιχειρεί να βάλει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε συζήτηση στη Βουλή.

Το άρθρο 4 του νόμου περιλαμβάνει διάταξη η οποία προβλέπει ότι «διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του νόμου 3919/2011 καταργούνται».

Ο νόμος 3919 ήταν αυτός με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούσε να άρει τους περιορισμούς σε δεκάδες επαγγέλματα, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν εμπόδια για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί. Ως περιορισμοί θεωρούνται, μεταξύ άλλων:

• Η ύπαρξη, δυνάμει προβλέψεως νόμου, περιορισμένου αριθμού προσώπων τα οποία δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα.

• Η εξάρτηση της χορηγήσεως διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την εκτίμηση της διοικητικής αρχής ως προς την ύπαρξη πραγματικής ανάγκης προς τούτο.

• Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της ασκήσεως επαγγέλματος έξω από ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, εντός του οποίου και μόνο είναι αυτή επιτρεπτή.

• Η επιβολή της υπάρξεως ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των εγκαταστάσεων προσώπων που ασκούν το επάγγελμα.

• Η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων ή επαγγελματικής δραστηριοποιήσεως σε περισσότερες εγκαταστάσεις, σε ένα ή περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

• Η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

• Η επιβολή της ασκήσεως επαγγέλματος ή η απαγόρευση της ασκήσεώς του υπό ορισμένη ή ορισμένες εταιρικές μορφές ή ο αποκλεισμός της ασκήσεώς του υπό εταιρική μορφή, επιτρεπομένης μόνο της ατομικής ασκήσεως αυτού.

• Η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτές ορίζονται άμεσα είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστή κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό.

• Η επιβολή υποχρέωσης στον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία, άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Από τις παραπάνω προβλέψεις είχαν εξαιρεθεί κάποια επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί), για τα οποία υπήρξε ξεχωριστή ρύθμιση στο πλαίσιο του υπό ψήφιση νόμου.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ξεκίνησε στις αρχές του 2011. Τα υπουργεία κλήθηκαν να καταγράψουν τα δεκάδες επαγγέλματα στα οποία υπήρξαν περιορισμοί, όπως οι προαναφερθέντες, και να προχωρήσουν στο άνοιγμά τους ή σε διαφορετική περίπτωση να εξηγήσουν για ποιους λόγους πρέπει να παραμείνουν διοικητικοί ή άλλοι περιορισμοί.

Τα περισσότερα υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν και γι’ αυτό έγινε το καλοκαίρι γενική ρύθμιση, η οποία όριζε ότι όποιος επιθυμούσε μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να ξεκινήσει επάγγελμα.

Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται τώρα να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v