Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή Παπαδήμου για υποχρεωτικό "κούρεμα"

Αν δεν υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI, θα εξετάσουμε την περίπτωση επιβολής νόμου για CACs, λέει ο Λ. Παπαδήμος σε συνέντευξη στους NYT. Οι Ευρωπαίοι δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα στο θέμα της ανάπτυξης, τονίζει.

Απειλή Παπαδήμου για υποχρεωτικό κούρεμα
Το ενδεχόμενο να υπάρξει νόμος που θα αναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν απώλειες επί των ομολόγων που κατέχουν στην περίπτωση όπου δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που επαναλαμβάνονται σήμερα Τετάρτη εξετάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε πως, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας κατά 130 δισ. δολάρια δεν ανέλθει στο 100%, τότε η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που θα απαιτεί από τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τις απώλειες. «Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».

Ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι απλές, διότι στοχεύουν σε εθελοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και στην επίτευξη πολλών στόχων ταυτόχρονα, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανταλλάγματα», σημείωσε. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περιπλοκότητα της υπόθεσης, θα έλεγα πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να περάσουν τα οικονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης, τονίζοντας πως τα διάφορα συμφέροντα εμποδίζουν τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναβίωση της ετοιμοθάνατης οικονομίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους όταν αυτό πρωτοήρθε στην επιφάνεια, στις αρχές του 2010. Τόνισε, δε, πως οι ξένοι δανειστές της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν εισαγάγει πιο νωρίς αναπτυξιακά μέτρα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι έχει πλήρη επίγνωση των προσαρμογών που απαιτούνται και των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός. «Δεν χρειάζεται μόνο να δεις τα νούμερα, το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται στο 18%. Μπορείς να περπατήσεις στην πόλη και να δεις».

Σημείωσε, πάντως, πως αν όλα πάνε καλά οι Έλληνες μπορούν να περιμένουν τέλος της λιτότητας του χρόνου. Πρόσθεσε πως τα σκληρά μέτρα έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των μισθών στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των χαμηλόμισθων.

Ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε επίσης πως η εντολή του είναι να διασφαλίσει νέο πακέτο διάσωσης και μία νέα δανειακή σύμβαση και όχι να λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα είναι βραχύβια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βασικό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν εκλογές κάποια στιγμή τον Απρίλιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v