Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κληρώνει" εντός 48ώρου για το PSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με Dallara για το κούρεμα. Οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο. Το σκληρό παζάρι και τα σενάρια για κουπόνι από 3%. Πιθανό νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς.

Κληρώνει εντός 48ώρου για το PSI
Στην τελική ευθεία, μετά την ολιγοήμερη διακοπή, εισέρχεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ από τη μία και των ομολογιούχων από την άλλη, για την οικειοθελή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι δύο πλευρές αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου 48ώρου.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.

Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε επαφές με τους Παπανδρέου και Καρατζαφέρη πριν από το κρίσιμο ραντεβού με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara, και αφού έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Παρασκευή πυρετός άτυπων επαφών και πιέσεων για να κλείσει η συμφωνία. Την Πέμπτη θα δει τον Αντώνη Σαμαρά. Πληροφορίες θέλουν πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών με τον Παπαδήμο, αν και αργά το βράδυ της Τετάρτης τέτοιο ραντεβού δεν είχε κλειστεί.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τη στάση των θεσμικών εταίρων και δανειστών της χώρας (Ευρώπη και ΔΝΤ) και να ζητήσει επιβεβαίωση της στήριξης, ώστε να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τον Ch. Dallara.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF ολοκληρώθηκε περίπου στις 20.30. Σύμφωνα με πληροφορίες για αύριο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλείς του Ινστιτούτου και των τραπεζών-μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Παράλληλα, οπως γνωστοποιήθηκε από πηγές του IIF οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν και αύριο. Δεν έγινε γνωστό αν και πόση πρόοδος υπήρχε στις έως τώρα επαφές.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, για να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παραδώσουν το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι από την Παρασκευή επιδιώκεται να βρεθεί η χρυσή τομή στο μέτωπο των επιτοκίων, ώστε η συμφωνία για το PSI να κλείσει αν είναι δυνατόν και εντός των επόμενων 48 ωρών.

Το παζάρι για τα επιτόκια

Η πίεση που έχουν ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι έχει εν μέρει αποδώσει καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%, όπως δήλωσε και ο Bruce Richards. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο σημείο στο εύρος των κλιμακούμενων επιτοκίων δεν θα ξεπερνά το 5%, ενώ αρχικά οι ομολογιούχοι ζητούσαν να φθάνει έως και το 5,3%.

Υπάρχουν ωστόσο και πληροφορίες ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για πολύ χαμηλότερα επιτόκια: θα ξεκινούν από το 3% και θα κλιμακώνονται έως το 4,25%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. να σημειωθεί ότι ειδικά το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο) οι ομολογιούχοι θα εξαναγκαστούν σε ζημιά η οποία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας θα ξεπερνά το 70%, ισοδυναμώντας με ζημία χρεοκοπίας.

Αν οι ομολογιούχοι επιμείνουν στη θέση τους και δεν συμμετάσχουν εθελοντικά, τότε η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποφασίσουν υποχρεωτικό κούρεμα, που σηματοδοτεί πιστωτικό γεγονός και γενικευμένη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), είτε να κλείσουν συμβιβαστικά το PSI σε εύρος επιτοκίων 4% - 4,5%, αναζητώντας πρόσθετους τρόπους για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι Έλληνες διαπραγματευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν επιτοκιακό κίνητρο συνδεδεμένο με την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Ωστόσο, κάποιοι ομολογιούχοι υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία έχει ελάχιστη επίπτωση στις ζημιές που θα εγγράψουν σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας, σε συνδυασμό με ένα επιτόκιο χαμηλότερα από το 4%. 

Σύμφωνα με τους FT, οι πιστωτές ενδέχεται να είναι "θερμότεροι" στην ιδέα ενός κουπονιού που θα επαναπροσδιοριστεί σε υψηλότερα επίπεδα σε κάποια δεδομένη στιγμή στα επόμενα χρόνια.

Ο κύβος ερρίφθη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)

Το μόνο θέμα που δείχνει ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την επίτευξη συμφωνίας στη θεσμοθέτηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause), ώστε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στους NYT, να την ενεργοποιήσει, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας δεν ανέλθει στο 100%.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».

Όλοι οι όροι της συμφωνίας στο τραπέζι δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος

Όλοι οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές και την Ελλάδα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το PSI, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters λίγη ώρα πριν την επανεκκίνηση των συζητήσεων.

"Εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές" ανέφερε ο αξιωματούχος. "Το κουπόνι βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα υπό συζήτηση", πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει να συντάξει νόμο για την επιβολή κουρέματος στο σύνολο των ιδιωτών πιστωτών, εφόσον η συμμετοχή στο PSI δεν είναι αρκετά υψηλή.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v