Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καίνε» τα φέσια στην ενέργεια

Συνεχίζεται το κομφούζιο και οι αρμόδιες αρχές δίνουν νέα παράταση μήπως λάβουν χρήμα. Στο παιχνίδι με σκληρή ανακοίνωση μπήκε και η ΓΕΝΟΠ. Σιγή ιχθύος από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι τελευταίες εξελίξεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«Καίνε» τα φέσια στην ενέργεια
Ουδεμία ανακοίνωση για την ουσία της υπόθεσης (παρά μόνο η διαβεβαίωση της ΡΑΕ ότι δεν κινδυνεύουν οι καταναλωτές από διακοπή ρεύματος) υπάρχει ως τώρα από την πλευρά των επίσημων αρχών για τη βόμβα που έσκασε στην αγορά ενέργειας από τις εταιρείες Hellas Power και Energa, γεγονός που φανερώνει την αμηχανία -αν όχι τον πανικό- που έχει προκαλέσει η υπόθεση.

Το μείζον θέμα αποκάλυψε το euro2day.gr. Έφερε στο φως όχι μόνο τη μη πληρωμή μιας δόσης από συνολικές συσσωρευμένες οφειλές άνω των 120 εκατ. ευρώ, αλλά και το μπλοκάρισμα λογαριασμών της Hellas Power από το ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και την εμφανιζόμενη πλέον ανάμιξη της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με τις περίεργες μεταβιβάσεις των δύο εταιρειών σε νέους ιδιοκτήτες. 

Ο ΔΕΣΜΗΕ την Παρασκευή περίμενε την εξόφληση μιας δόσης από τη Hellas Power και την Energa, προκειμένου να υπάρξει μερική απεμπλοκή στο πρόβλημα με την παραμονή των δύο εταιρειών στο μητρώο προμηθευτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Η διοίκηση του ομίλου Worldwide Energy Limited, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, καταγγέλλει συμφέροντα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και δηλώνει πώς δεν πλήρωσε τη δόση στον ΔΕΣΜΗΕ, αν και είχε δηλώσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών ότι θα το πράξει, γιατί την Παρασκευή οι λογαριασμοί της βρέθηκαν δεσμευμένοι…

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΡΑΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ, των οποίων τα επιτελεία όλο το Σαββατοκύριακο βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία, αποφάσισαν να παραχωρήσουν νέα προθεσμία στην Energa και στη Hellas Power, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, για την καταβολή των 27 εκατ. στον ΔΕΣΜΗΕ.

Το ζητούμενο για τους φορείς, πάντως, είναι ποιος θα πληρώσει. Δηλαδή, θα πρέπει να ξεμπλέξει το νομικό κουβάρι αναφορικά με την εγκυρότητα της μεταβίβασης των δύο εταιρειών στη Worldwide Energy, η οποία δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ εξετάζεται και η προέλευση των χρημάτων για την εξαγορά των δύο εταιρειών. Επίσης, πρέπει να αξιολογηθεί νομικά η θέση των δύο εταιρειών ότι είναι έτοιμες να καταβάλουν τη δόση, αρκεί να ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί από το ΣΔΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι οφειλές προέρχονται από τις δύο εταιρείες που συνεχίζουν να αποτελούν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, ενώ η μη καταβολή της δόσης, που αποτέλεσε και την αφορμή για το ξέσπασμα της κρίσης, έγινε πριν ακόμη μπλοκάρει το ΣΔΟΕ τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στο θέμα παρενέβη με σκληρή ανακοίνωση και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα (σ.σ.: ολόκληρη η ανακοίνωση παρατίθεται στο τέλος του κειμένου).

Τα προβλήματα

Οι πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι η ΡΑΕ και ο πρόεδρός της κ. Βασιλάκος είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για ενδεχόμενα προβλήματα σε σχέση με τις δύο εταιρείες. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε τίποτε επ' αυτού. Κι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει ως σήμερα να τηρεί απόλυτη σιωπή!

Τώρα η εξίσωση που πρέπει να επιλύσει το υπουργείο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς:

• Οι δύο εταιρείες θεωρητικά βρίσκονται σε φάση μεταβίβασης.
• Τα «νέα αφεντικά», και πάλι θεωρητικά, είχαν αναλάβει να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς τον ΔΕΣΜΗΕ.
• Η ΡΑΕ αλλά και άλλες υπηρεσίες ερευνούν τη φερεγγυότητα της νέας ιδιοκτησίας, που είναι η αραβορωσικών συμφερόντων εταιρεία Worldwide Energy, και την προέλευση των χρημάτων που θα πληρωθούν.
• Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει αφαιρέσει από τις εταιρείες το δικαίωμα να εκπροσωπούν πελάτες.
• Οι φερόμενοι ως νέοι ιδιοκτήτες αρνούνται να καταβάλουν τα ποσά όσο οι εταιρείες θα βρίσκονται εκτός μητρώου προμηθευτών.

Η μεταβίβαση των εταιρειών

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην ιδιοκτήτη της Βασίλη Μηλιώνη, η εταιρεία του μεταβιβάστηκε στους νέους επενδυτές στις αρχές Δεκεμβρίου και ο ίδιος δεν έχει πλέον καμία εμπλοκή στη διαχείρισή της. Ωστόσο, η μεταβίβαση αυτή για τις ρυθμιστικές αρχές θεωρείται μη γενομένη.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την αλλαγή ιδιοκτησίας σε εταιρεία κοινής ωφέλειας θα πρέπει να ερευνηθούν η φερεγγυότητα των νέων μετόχων και η ικανότητα του νέου μάνατζμεντ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως έχει γράψει τις προηγούμενες μέρες το euro2day, η διαδικασία ελέγχου της φερεγγυότητας των νέων μετόχων ξεκίνησε από τη ΡΑΕ και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη γιατί διαπιστώνονται παρεμβολές διαφόρων offshore εταιρειών αλλά και προσώπων η οικονομική θέση των οποίων δεν δικαιολογεί συναλλαγές αυτού του μεγέθους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι έλεγχοι συνεχίζονται και συγκεντρώνονται στοιχεία σε δύο άξονες:

-Για το ακριβές ύψος των οφειλών στον ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ που υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 120 εκατ.

-Για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία της Energa και της Hellas Power κατέβαλε(;) το τίμημα στους μετόχους τους.

Ενδεικτικό του «ανοίγματος» που έχουν δημιουργήσει οι δύο εταιρείες είναι ότι μόνο η ΔΕΗ έχει απαιτήσεις 67 εκατ. έναντι τελών χρήσης δικτύων.

Οι συνολικές επιπτώσεις στην αγορά θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Και το «κανόνι» θα κληθούν κατ' αρχάς να το καλύψουν οι άλλοι παίκτες στην αγορά λιανικής, άρα πρωτίστως η ΔΕΗ, η οποία ελέγχει το 92%-93% της αγοράς λιανικής.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι τυχόν μη καταβολή των ποσών θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατ. ευρώ), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Την κατάσταση περιπλέκει ανακοίνωση της Centronet Group, η οποία δηλώνει πως εκπροσωπεί ένα σύνολο εμπορικών συνεργατών της Hellas Power. Καταγγέλλει ότι οι «νέοι μέτοχοι της Hellas Power αρνούνται εντελώς πραξικοπηματικά να μας πληρώσουν τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 καθώς και το bonus επίτευξης στόχων(...), αφήνοντας απλήρωτες 26 συνεργαζόμενες εταιρείες καθώς και τους 500 εργαζομένους τους» (ολόκληρη η ανακοίνωση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Τι απαντά η Worldwide Energy Limited

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Worldwide Energy Limited εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία καταγράφονται οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των εταιρειών Energa και Hellas Power και των ρυθμιστικών αρχών για τη λειτουργία της αγοράς. Σε αυτές αποδίδουν οι δύο εταιρείες τις οικονομικές διαφορές με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, το ύψος των οποίων ωστόσο δεν προσδιορίζουν (ολόκληρη η ανακοίνωση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Worldwide Energy Limited εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται ότι δεν κατέβαλε τη δόση των 27 εκατ. ευρώ, καθώς όπως αναφέρει οι λογαριασμοί βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι. Στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί, οι οποίες -όπως υποστηρίζει- έχουν ως στόχο το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας και την παύση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ολόκληρη η δεύτερη ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα συνεχιζόμενα, ανακριβή δημοσιεύματα και τις ύποπτες διαρροές προς τα ΜΜΕ, που πλήττουν την εικόνα και το κύρος του επιχειρηματικού μας ομίλου, η διοίκηση του ομίλου Worldwide Energy Limited διευκρινίζει τα εξής:

Από την αρχή της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων, που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αποκορύφωμα της εχθρικής για τους ιδιώτες-προμηθευτές αντιμετώπισης ήταν η άρνηση χορήγησης Αριθμού Μητρώου Συμμετεχόντων στο νέο εταιρικό σχήμα που απορρόφησε τις εταιρείες HELLAS POWER και ENERGA.

Το πρόσχημα της μη καταβολής χρεών προς τον ΔΕΣΜΗΕ δεν ευσταθεί, αφού μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του ομίλου, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, γινόταν κανονικά. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του ομίλου έγινε κατόπιν άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την αποσχισθείσα εταιρεία στο Μητρώο Συμμετεχόντων, γεγονός που εμπόδισε την ομαλή δραστηριοποίησή της στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της.

Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία μας, σε ένδειξη καλής θέλησης, προσήλθε χθες το απόγευμα σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ), υπό την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μανιάτη, και κατέληξε σε συμφωνία για την καταβολή της τακτής δόσης των υποχρεώσεών της, με την προϋπόθεση της εγγραφής της στο Μητρώο Συμμετεχόντων του ΔΕΣΜΗΕ. Σήμερα φτάσαμε στο πρωτοφανές: Να υπάρχει η δεδηλωμένη βούληση της εταιρείας άμεσης εξόφλησης δόσης χρέους ποσού 27 εκατομμυρίων και αυτό να μην καθίσταται δυνατό
επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι με επίκληση του Ν.3691/2008.

Κατόπιν όλων αυτών, αβίαστα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες, παρότι αυτή επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας. Ανεξαρτήτως αν πίσω από αυτήν την υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, ή συνδικαλιστικές στρεβλώσεις, η Πολιτεία οφείλει να δώσει αμέσως λύση στο πρόβλημα, με δεδομένη την πρόθεση του ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της
ΔΕΗ.

Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο όμιλος Worldwide Energy Limited, μολονότι τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών του φθάνουν τα 80 εκατ. ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε περαιτέρω δύσκολη οικονομική θέση τους 200.000 πελάτες του, δεδομένης της κρίσιμης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιβάλλοντάς τους απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών τους εντός 20 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά και μονοπωλιακά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Παρέμβαση από τη ΓΕΝΟΠ

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

ΚΥΡΙΕ ΦΩΛΙΑ
ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΡΑΕ

ΤΑ 200 εκατ. € ΦΕΣΙ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΕΡΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;


Όσοι ισχυριζόμαστε ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μία ακόμα φορά.
Οι λάτρεις της απελευθέρωσης της αγοράς Η.Ε. και όσοι αβαντάριζαν τους κρατικοδίαιτους αεριτζήδες που:
• χωρίς να βάλουν ούτε 1 ευρώ
• χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο
• χωρίς να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας, ελεύθεροι λυμαίνονταν την επιχείρηση του ελληνικού λαού,
όχι απλώς είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα έχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες.

Γι' αυτό ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλούμε τον Εισαγγελέα να παρέμβει και να εξετάσει σε βάθος πώς και γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες οι κύριοι αυτοί ελεύθεροι και ανενόχλητοι, προσφέροντας αέρα κοπανιστό, φέσωσαν τον διαχειριστή του δικτύου κατά 67 εκατ. € και τον ΔΕΣΜΗΕ κατά 120 εκατ. €.

Χρήματα που από τους Έλληνες καταναλωτές έχουν εισπράξει.

Επιπροσθέτως, πρέπει να διερευνήσει τι είδους ανταγωνισμός ήταν αυτός (σε ποιους κανόνες και σε ποια λογική ακουμπούσε) όταν οι κύριοι αυτοί αφήνονταν ελεύθεροι να «χτυπούν» τα λιγοστά κερδοφόρα τιμολόγια της ΔΕΗ που μέσω αυτών προσπαθούσε να αντισταθμίσει (σε μια υποτίθεται απελευθερωμένη αγορά) τη χασούρα από τα υπόλοιπα τιμολόγια που αναγκαστικά τα πρόσφερε κάτω από το κόστος.

Ο κ. Εισαγγελέας πρέπει να μας πει με την ανοχή και τις ευλογίες ποιων οι κύριοι αυτοί έκαναν τις αρπαχτές τους και πόσο κόστισαν στην επιχείρηση του ελληνικού λαού!
Είμαστε εδώ και περιμένουμε απάντηση. Αν ο κ. Εισαγγελέας δεν κινηθεί αυτεπάγγελτα, θα το ζητήσουμε εμείς.

Αρκετά ξεζουμίσατε τη ΔΕΗ, την επιχείρηση του ελληνικού λαού.

Τη μόνη αξιόπιστη επιχείρηση στον χώρο της ενέργειας, που τώρα με το κανόνι που βάρεσαν οι αεριτζήδες και στη λογική του τελευταίου καταφυγίου θα είναι αναγκασμένη να κάνει ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές και αγορές από τρίτους (κάτι που θα της κοστίσει πανάκριβα) για να καλύψει με ενέργεια τους 200.000 πελάτες που της είχαν αρπάξει!

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ "ΨΕΥΤΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ".


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v