Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι χρωστούν 15 δισ. στο δημόσιο

Μαύρη λίστα με 4.152 οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 14,877 δισ. ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών. Ποια είναι τα τρανταχτά ονόματα και πόσα χρωστούν.

Ποιοι χρωστούν 15 δισ. στο δημόσιο
Μαύρη λίστα με 4.152 οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 14,877 δισ. ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών.

Την πρώτη θέση των μεγαλοοφειλετών καταλαμβάνει ο Νικόλαος Κασιμάτης, με συνολική οφειλή 952 εκατ .ευρώ, τα οποία είναι μάλλον αδύνατον να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης βρίσκεται στη φυλακή, καθώς δεν είναι άλλος από τον γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ενεπλάκη σε μεγάλη κομπίνα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ τη δεκαετία του ’90.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και τα στοιχεία έχουν αντληθεί με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011.

Δυστυχώς, αν αναλογιστεί κανείς τις πιθανότητες είσπραξης των χρεωστούμενων, η περίπτωση Κασιμάτη δεν είναι η μοναδική. Ανάλογη τύχη φαίνεται να έχουν και εκατοντάδες άλλες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, που περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς βαρύνουν φορολογούμενους οι οποίοι είτε έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή, είτε χρωστούν χρόνια και χρόνια στο Δημόσιο, το οποίο αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Ενδεικτικό των πιθανοτήτων είσπραξης είναι ότι στη λίστα περιλαμβάνονται:

· ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο αδελφός του Σταύρος Κοσκωτάς με ληξιπρόθεσμα χρέη 2,42 και 2,41 εκατ. ευρώ αντίστοιχα,

· ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης, με χρέη 2,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 7,3 εκατ. ευρώ σε βάρος μετόχων της Intersat και συνελήφθη το 2010 στη Λιβύη,

· ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος χρωστά στο δημόσιο 1,15 εκατ. ευρώ, αλλά βρίσκεται στη φυλακή,

· ο επιχειρηματίας Σάμυ Φάις με χρέη 1,82 εκατ. ευρώ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας Μακεδονικά Κλωστήρια τη χρυσή εποχή -για κάποιους- του χρηματιστηρίου,

· ο πρώην μπασκετμπολίστας του Άρη Μιχάλης Μισούνοφ, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές κάρτες, με χρέη 614 χιλιάδων ευρώ, αλλά και ο ιδιοκτήτης της Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος, με συνολικές οφειλές 14,29 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα ξεχωρίζει και ο δημοφιλής τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Με αρχικές οφειλές πάνω από 5 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως έχει τακτοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων του έναντι του δημοσίου και τώρα πλέον έχει περιορίσει τα χρέη του σε 515.092 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι για ορισμένους φορολογούμενους η διαπόμπευση οδήγησε σε φορολογική συμμόρφωση.
 
Η δημοσιοποίηση της λίστας το απόγευμα της Κυριακής προκάλεσε αίσθηση και ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων την ώρα όπου σκληραίνει το παζάρι με την τρόικα.


Το πλήρες κείμενο με τους 4.152 οφειλέτες του δημοσίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v