Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα

Θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και να παραδοθούν οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, υποστήριξαν στελέχη εταιρειών του κλάδου.

Μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα
Θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και να παραδοθούν οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, υποστήριξαν το Σάββατο στελέχη εταιρειών του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια ομιλιών στο 1ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ), προειδοποίησαν πως σύντομα η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Και κάλεσαν την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να βρει χώρο και κεφάλαια για νέα χωματερή, που θα λειτουργήσει ως μεταβατική λύση, καθώς σε τρία χρόνια η Φυλή θα έχει κορεστεί.

Σοβαρές αμφιβολίες εκφράστηκαν και για την τύχη των τεσσάρων διαγωνισμών που θα γίνουν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για δύο λόγους: πρώτον, είναι δύσκολη η εύρεση τραπεζικής χρηματοδότησης και, δεύτερον, οι υποψήφιοι ζητούν δεσμεύσεις πως το ανταποδοτικό τέλος (μέσω του οποίου θα αμείβονται οι ιδιώτες που θα έχουν τη διαχείριση των μονάδων επεξεργασίας κ.λπ.) θα καταβάλλεται από το δημόσιο!

Όσο για το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών, πήγε ακόμα πιο πίσω. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Άρης Αλεξόπουλος ανήγγειλε στο συνέδριο του ΣΕΗΕ ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών. Όπως είπε, πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των περιβαλλοντικών υποδομών, που θα προκηρυχθούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το δημόσιο θα συμμετάσχει στην επένδυση με 120 - 130 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν απο τον ιδιωτικό τομέα και από τραπεζική χρηματοδότηση.

Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, το ΥΠΕΚΑ θα χρησιμοποιήσει τον νόμο 4014/2011, ο οποίος προβλέπει δυνατότητα αδειοδότησης υποδομών υψηλού δημόσιου συμφέροντος με νομοθετική ρύθμιση, κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων, ενώ επίσης θα θεσπιστεί δυνατότητα εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο Αθανάσιος Κατρής, διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ, επισήμανε την ανάγκη να διατεθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι από το ΕΣΠΑ για το έργο, της τάξεως τουλάχιστον του 50%, λόγω των δυσκολιών στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους, καθώς, όπως είπε, οι τελευταίες εξελίξεις με το τέλος ακινήτων έδειξαν ότι δεν είναι βέβαιη η πληρωμή των χρεώσεων που συνδέονται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Ο Διονύσης Γεωργόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μεσόγειος, στην οποία μετέχουν η Eurobank και ο όμιλος Λασκαρίδη, χαρακτήρισε αισιόδοξες τις προβλέψεις ότι οι διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο και οι μονάδες να λειτουργήσουν στο τέλος του 2015.

Στην καλύτερη περίπτωση, είπε, οι διαγωνισμοί θα χρειαστούν 2-3 χρόνια, ενώ απαιτούνται άλλα τρία για την κατασκευή των εργοστασίων. Δημιουργείται έτσι πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς σε τρία χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις η Φυλή θα κορεστεί. Θα πρέπει συνεπώς να βρεθεί μεταβατική λύση.

Στα 70,55 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων διαμορφώνεται το ανταποδοτικό τέλος για την επεξεργασία των απορριμμάτων της Αττικής, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματοοικονομικής μελέτης που παρουσίασε ο Απόστολος Παπαδόπουλος, εταίρος της Grant Thornton. Η μελέτη προβλέπει χρηματοδότηση των επενδύσεων από το ΕΣΠΑ με 120 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό 150 εκατ. και ιδιωτική συμμετοχή 90 εκατ. (από τα οποία τα 60 εκατ. θα προέρχονται επίσης από τραπεζικό δανεισμό). Τα έσοδα των μονάδων προβλέπονται στα 95 εκατ. τον χρόνο από το ανταποδοτικό τέλος και 14 εκατ. λειτουργικά (από την παραγωγή ενέργειας κ.λπ.).

Ο Απ. Παπαδόπουλος τάχθηκε κατά της διεξαγωγής διαγωνισμού για όλες τις μονάδες επεξεργασίας και επίσης κατά της ταυτόχρονης διεξαγωγής τεσσάρων διαγωνισμών. Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας στη Δυτική Αττική, στη Φυλή και στα Άνω Λιόσια, δυναμικότητας 700.000 και 400.000 τόνων αντίστοιχα και άλλων δύο στην Ανατολική Αττική, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, δυναμικότητας 127.500 τονων η κάθε μία.

Ο Κωνσταντίνος Κεραμιδάς, διευθυντής πωλήσεων και έργων της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, ζήτησε να καθοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στις επενδύσεις, ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξες τις προβλέψεις της χρηματοοικονομικής μελέτης για χρηματοδότηση των έργων με επιτόκιο 7%, καθώς με τις επικρατούσες συνθήκες στην τραπεζική αγορά υπερβαίνει το 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v