ΣΕΒ:Προτείνει πάγωμα αποδοχών για δυο χρόνια

Πάγωμα των κατώτατων αποδοχών για όσο διαρκεί η κρίση και διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού προτείνει ο ΣΕΒ εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά.

ΣΕΒ:Προτείνει πάγωμα αποδοχών για δυο χρόνια
Πάγωμα των κατώτατων αποδοχών για δυο χρόνια προτείνει ο ΣΕΒ, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά.

Η κρίσιμη συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:00. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ αρνείται το ενδεχόμενο μείωσης του μισθολογικού κόστους, προτείνοντας τη μείωση των εισφορών κατά 10%.   

Η ΓΣΕΒΕΕ από την πλευρά της προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13-14ου μισθού με πάγωμα μισθολογικών μεταβολών για 2 έτη.


Ο ΣΕΒ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, προσέρχεται στον διάλογο με δύο βασικές θέσεις:

Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ ασφαλείας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Προτείνουμε:

• Να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της τον Δεκέμβριο του 2012.
• Να αναθεωρήσουμε τις αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές (τριετίες, λοιπά αυτόματα επιδόματα).

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο ΣΕΒ σημείωνε: "Έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", αναφορά η οποία δεν επαναλαμβάνεται στη σημερινή ανακοίνωση.  


Οι επιχειρήσεις ανάχωμα στην ανεργία

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση:

1. Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος - χωρίς όμως να προσφύγει σε νέους φόρους που θα αύξαναν και τα λουκέτα και την ανεργία. Το έλλειμμα από την περικοπή των εισφορών μπορεί να καλυφθεί με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

2. Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως:
α) Παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας (μείωση φόρου εισοδήματος αντίστοιχη με το κόστος επιδόματος ανεργίας για κάθε νέα θέση εργασίας).
β) Εφαρμογή προγραμμάτων (μέσω ΕΣΠΑ) για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με οικονομική συμμετοχή του εργοδότη.
γ) Εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.
 
3. Να κλείσει εκκρεμότητες και να λάβει μέτρα που απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιβαρύνσεις, με:
α) Την έκδοση υπ. αποφάσεων που εκκρεμούν για μία σειρά ζητήματα (κάρτα εργασίας, συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής πείρας, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα τραπεζών - ΕΛΤΑ, ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς ΟΑΕΔ/ΦΚΑ/επιθ. εργασίας).
β) Την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 104/2008 για την προσωρινή απασχόληση χωρίς τις ελληνικές «πρωτοτυπίες» που την ακυρώνουν ως εργαλείο ενίσχυσης της απασχόλησης.
γ) Την εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη.
δ) Την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
ε) Την άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

4. Να άρει τα αντικίνητρα στη διανομή κερδών στους εργαζομένους.

5. Να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας, αυτή εκτιμάται στο 30% και δεν υπακούει σε καμία ρύθμιση και σε κανέναν κανόνα, ενώ κλέβει φόρους και εισφορές.

Η ανταγωνιστικότητα είναι κοινή μας υπόθεση.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, η ελληνική επιχείρηση υφίσταται τον βρόχο του εκτεταμένου κρατικού παρεμβατισμού, τη γραφειοκρατία που τρέφει η πολυνομία, τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντιεπιχειρηματικό και αντιεπενδυτικό κλίμα. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να δημιουργεί θέσεις εργασίας - πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος.

Στην ΕΓΣΣΕ του 2008 είχαμε προβλέψει την εγκαθίδρυση του μόνιμου βήματος διαλόγου ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όλων των ευρύτερων προβλημάτων που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και τροφοδοτούν την ανεργία.

Καλούμε και πάλι σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους, και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ, να αναλάβουμε, στο πλαίσιο αυτό, κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, θέτοντας την πολιτεία προ των ευθυνών της, ώστε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη και την προκοπή των δυνάμεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v