Bενιζέλος: Κλειδί για το PSI είναι η ανάπτυξη

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων αλλά την πορεία του ΑΕΠ, που καθορίζει τον παρονομαστή, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Bενιζέλος: Κλειδί για το PSI είναι η ανάπτυξη
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση του στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων αλλά την πορεία του ΑΕΠ, που καθορίζει τον παρονομαστή, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Tο βασικό είναι να έχει κανείς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 8 χρόνια μέχρι το 2020 και μετά από αυτό (…). Τα επιτόκια των νέων ομολόγων και πιο συγκεκριμένα τα επιτόκια των κουπονιών είναι μια κρίσιμη παράμετρος αλλά ως έναν βαθμό, διότι μια αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μια μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020”.

Επανέλαβε ότι το κρίσιμο στοιχείο για το νέο πρόγραμμα είναι «οι πολιτικές δεσμεύσεις, δηλαδή η επιβεβαίωση της βούλησης της χώρας να αναλάβει τις δεσμεύσεις και να μπορεί να τις φέρει εις πέρας».

«Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων», επανέλαβε σημειώνοντας ότι σε ενδιάμεσα στάδια και πριν φτάσει στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις των κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το PSI γιατί είναι "συμφέρον" ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν στενέψει τα περιθώρια απάντησε ότι «έχουν, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια».

Σημείωσε ότι «δεν το ξέρω αν θα είναι 30 του μηνός [Ιανουαρίου] ή αν θα είναι 2 του μηνός [Φεβρουαρίου], πάντως σίγουρα πρέπει να κλείσει αυτές τις μέρες». Στόχος έως τις 13 Φεβρουαρίου να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δήλωση του κ. Juncker για «εκτροχιασμό» του προγράμματος παραδεχόμενος ωστόσο ότι «υπάρχουν αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν σε διαρθρωτικά και δημοσιονομικα θέματα».

Σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα συζητούνται στο πλαίσιο του μεσοπροθέσμου προγράμματος και υπάρχει περιθώριο μέχρι το 2015 να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αντίθετα, στα διαρθρωτικά πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση. «Θέματα ανοίγματος επαγγελμάτων, ή θέματα μείωσης της κοινωνικής δαπάνης που δεν είναι καλά στοχευμένη, ή μείωσης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αυτά είναι θέματα που είναι πάντα πάνω στο τραπέζι».

Μπαράζ συναντήσεων Ε. Βενιζέλου με τρόικα

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η δίωρη συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου.

Στη συνάντηση αυτή διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v