Reuters: Άμυνες στο PSI ψάχνει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί εθελοντικά να συμμετάσχει στο PSI. Ωστόσο, εξετάζει τις επιλογές της σε περίπτωση όπου το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων πάρει τη μορφή υποχρεωτικής συμμετοχής.

Reuters: Άμυνες στο PSI ψάχνει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί εθελοντικά να συμμετάσχει στο PSI. Ωστόσο, εξετάζει τις επιλογές της σε περίπτωση όπου το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων πάρει τη μορφή υποχρεωτικής συμμετοχής.

Σύμφωνα με το Reuters, οι φήμες για το εάν η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της μεγάλωσαν μετά την άρνηση του επικεφαλή της Μ. Ντράγκι να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.

Πηγή κοντά στα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφεραν ότι ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν δέχονται να εγγράψουν ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα, ορισμένες περιφερειακές κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αποδέχονται την ιδέα ότι οι ζημίες θα είναι αναπόφευκτες.

«Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί να γράψει εθελοντικά ζημίες. Υπάρχει όμως μεγάλη συζήτηση για το τι θα γίνει αν η διαδικασία πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα», ανέφερε πηγή του πρακτορείου.

Άλλη πηγή υποστήριξε ότι θα υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες για να προσδιοριστεί η στάση που θα κρατήσει η τράπεζα απέναντι στο ζήτημα.

Γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα, υποστηρίζει το πρακτορείο, η ΕΚΤ αρνήθηκε να απαντήσει.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα συζητά με τους ιδιώτες δανειστές της για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση. Έχει καταστήσει όμως σαφές ότι η διαδικασία μπορεί να πάρει και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η ΕΚΤ έχει περίπου 40-45 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησε όταν υιοθέτησε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εκτιμάται ότι οι αγορές έγιναν σε τιμές 25%-30% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία.

Η ΕΚΤ, για να μην έχει την τύχη των ιδιωτών πιστωτών, πιθανόν να επικαλεστεί το γεγονός πως οι αγορές έγιναν στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης. Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να απεμπλακεί από το πρόβλημα δίνοντας τα ομόλογα στο EFSF, το οποίο θα πάρει πάνω του τη ζημία. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πάρει τα κεφάλαια που διέθεσε για την αγορά των τίτλων στην τιμή όπου τα πλήρωσε. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για να συμμετάσχει στη διαδικασία του PSI, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο και να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Από την άλλη πλευρά, αν η ΕΚΤ γλιτώσει το κούρεμα, αυτό θα εκληφθεί αρνητικά από τους επενδυτές που είναι κάτοχοι ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας και των υπόλοιπων χωρών του νότου, γιατί θα θεωρήσουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι προνομιακός παίκτης.

---ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε από την ΕΚΤ συμμετοχή στη διάσωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ξεκαθάρισε το ταμείο. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray δήλωσε: «Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, είναι ζωτικής σημασίας το νέο πρόγραμμα να στηριχθεί από έναν συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και στήριξης από τον επίσημο τομέα, που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το ΔΝΤ δεν έχει άποψη ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή του κάθε τομέα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v