Γιούνκερ: Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις

Τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέτει ως αναγκαστική προϋπόθεση για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας ο Γιούνκερ.

Γιούνκερ: Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις
Τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέτει ως αναγκαστική προϋπόθεση για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας ο επικεφαλής του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt". Προβλέπει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του eurogroup εμφανίζεται απογοητευμένος από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και αναφέρεται συγκεκριμένα στην ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας για το ωράριο των φαρμακείων.

"Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις τη Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από τη βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα", σημειώνει και προειδοποιεί η χώρα να μην αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις.

"Καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς", λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, πάντως, διευκρινίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, η ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζαμε έως τώρα, ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, δεν αποκλείει, πέρα από τους ιδιώτες, να χρειαστεί και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των κρατών-μελών.

"Τέτοιες προτάσεις-λύσεις δεν τις θεωρώ τελείως εξωφρενικές. Εξωφρενική, όμως, θα ήταν τώρα η δημόσια συζήτηση γι' αυτές", τονίζει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο.

"Δεν είναι στις φιλοδοξίες μου να συνεχίσω σε αυτήν τη θέση, αλλά θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ο οποίος να μπορεί και να θέλει", σημειώνει ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v