Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΥΤ: Δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο η Ελλάδα

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα απειλούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην εκταμίευση του νέου δανείου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα μας "δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο" και ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος.

ΝΥΤ: Δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο η Ελλάδα
Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της ότι οι προσπάθειες μείωσης του χρέους είναι σε καλό δρόμο, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μακροπρόθεσμη οικονομία της απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες, που θα εξασφαλίσουν την επόμενη δόση, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση και δεν βλέπει κανένα σημάδι αναστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Οι ανησυχίες που προκύπτουν από ανάλυση, την οποία μοιράζεται... διακριτικά το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους πιστωτές της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Αθήνα, αναφέρουν οι New York Times, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι το πρόγραμμά της για μείωση του μακροπρόθεσμου χρέους λειτουργεί ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης και να μη χρεοκοπήσει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά υπό πτώχευση", κουβαλώντας ένα χρέος που το ΔΝΤ υπολογίζει ότι ισούται με περίπου το 160% του ΑΕΠ και με μια οικονομία τόσο αδύναμη όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από μόνη της.

Το τελευταίο πακέτο διάσωσης δόθηκε στη χώρα όταν το ΔΝΤ προέβλεπε χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Τώρα, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό 135% του ΑΕΠ, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, που δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι αναστροφής.

Οι νέες προβλέψεις εγείρουν νέες αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να γλιτώσει από την καθοδική οικονομική πορεία της χωρίς να αθετεί τις υποχρεώσεις της.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι υποχώρησε περισσότερο από 6% το 2011. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η ύφεση για το τρέχον έτος μπορεί να φτάσει το 5%. Η γενική αίσθηση μεταξύ των οικονομολόγων της τρόικας είναι ότι η οικονομία δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο, αναφέρουν οι NY Times.

"Έχουμε γίνει λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη", δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος του ΔΝΤ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. "Και αν η ανάπτυξη παραπαίει, ο δείκτης χρέους σε αναλογία με το ΑΕΠ ανεβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να αρνείται αυτήν την πραγματικότητα", επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v