Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαίος επίτροπος για την Ελλάδα

Η Γερμανία θέλει να εγκαταστήσει στην Αθήνα Ευρωπαίο επίτροπο που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα έχει δικαίωμα βέτο. Δική μας ευθύνη είναι η εκτέλεση του προγράμματος, λέει η κυβέρνηση. ΟΛΗ η γερμανική πρόταση.

Ευρωπαίος επίτροπος για την Ελλάδα
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει τις αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες σε έναν επίτροπο προϋπολογισμού της ευρωζώνης, υποστηρίζουν οι F.T. επικαλούμενοι αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να... εξασφαλιστεί η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό, αν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα σημαντικά σκέλη των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο», αναφέρει η πρόταση. «Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης έως σήμερα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί τη μεταβίβαση της ανεξαρτησίας του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Το γερμανικό σχέδιο, που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής στα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, το λεγόμενο euro working group, υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, σημειώνουν οι F.T.

Παρά το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται πλέον στη θέση του πρωθυπουργού, η στάση απέναντι στην Ελλάδα από την Ε.Ε. συνεχίζει να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι λίγα έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων από τότε όπου ανέλαβε πρωθυπουργός.

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό σχέδιο, η Αθήνα θα επιτρέπεται να ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες λειτουργίας της κυβέρνησης μόνο αφού έχει εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Αν αυτός ο σχεδιασμός μετατραπεί σε νόμο, τότε οι αγορές και οι επενδυτές θα έχουν εξασφάλιση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πτώχευση.

«Αν μια μελλοντική δόση δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με πτώχευση, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες ως μόνη διέξοδο απέναντι στη μη χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο.

Καψής: "Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση"

"Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

"Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Ομάδα Δράσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.

Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009 εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011", καταλήγει η ανακοίνωση.

Βενιζέλος: Αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, σήμερα το πρωί, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση για τον ορισμό ειδικού επιτρόπου αρμόδιου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού, δήλωσε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη βαθιά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στον σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της ευρωζώνης.

Όποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιον τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων, που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες.

Στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 26ης/10/2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας. Θεμέλιο του μηχανισμού αυτού άλλωστε είναι η αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος».


Δήλωση Μπεγλίτη

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

" Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αποτελεί εθνική ευθύνη η συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην υπέρβαση της κρίσης. Μέσα από αυτήν τη συλλογική προσπάθεια θα υπερασπιστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την εθνική κυριαρχία, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας.

Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για επιτρόπους και κηδεμονία, στις οποίες είχαν τότε αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εάν τα δημοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί επιτρόπων στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κομισιόν: "Η ευθύνη είναι της Ελλάδας και πρέπει να παραμείνει της Ελλάδας"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε πως βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της υπάρχουσας... δυνατότητας στην Αθήνα, τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την κυριαρχία της.

«Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας ελέγχου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τέτοιες αποφάσεις «πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Αθήνα είναι υπεύθυνη προ των πολιτών και των θεσμών της» και ξεκαθάρισε πως «η ευθύνη είναι δική τους και πρέπει να παραμείνει δική τους».




* Η επιστολή των Γερμανών στην Ε.Ε. για επιτροπεία - προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρέους της Ελλάδας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v