Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα

Η επιχείρηση αντιστροφής κλίματος από Παπαδήμο και οι "κόκκινες γραμμές". Κλειδί για PSI και νέο δάνειο η έκθεση της τρόικας. Ζητείται αμετάκλητη δέσμευση κομμάτων. «Όχι» Σόιμπλε για πολιτική διαπραγμάτευση.

Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα
Τελικά νίκησε ο... Σόιμπλε. Αν και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν ήταν παρών στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, κατάφερε να περάσει τη γραμμή του και να αποφύγει συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης -μετά τους 27- με αντικείμενο την Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες τόσο της Κομισιόν όσο και του προέδρου του eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Γερμανία έθεσε βέτο σε μια τέτοια συνεδρίαση.

Επισήμως, ο λόγος ήταν η έκθεση της τρόικας που δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί οποιεσδήποτε πρώτες συζητήσεις, ειδικά για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, να γίνονται σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και όχι αρχηγούς κρατών, όπου επικρατεί το πολιτικό κριτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Σόιμπλε είναι αυτός που διατηρεί τη σκληρή γραμμή μέσα στο eurogroup (κάνει λόγο ακόμα και για συνολική πτώχευση της Ελλάδας). Εικάζεται επίσης ότι από το γραφείο του «ξέφυγε» η έκθεση - πρόταση για επιβολή υπερεπιτρόπου προϋπολογισμού στην Ελλάδα, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα.

Έτσι, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των 27, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γιορκ Άσμουσεν, καθώς ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, επέστρεψε στη Φρανκφούρτη. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα νέα μέτρα που θα προηγηθούν της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές ότι όλες οι δημοσιονομικές αποκλίσεις πρέπει να κλείσουν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση τον Μάρτιο, είτε από το νέο δάνειο είτε από το παλαιό.

Και παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI έχουν τεχνικά ολοκληρωθεί, το κλειδί των εξελίξεων είναι η αναλυτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που καταρτίζει αυτές της μέρες ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Από αυτήν την έκθεση θα διαφανεί πόσα επιπλέον χρήματα πρέπει να προστεθούν στη χρηματοδότηση των 130 δισ. ευρώ, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα. Και επειδή οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν φαίνονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από χαμηλότερο μέσο επιτόκιο στο PSI και με ένα παράλληλο πρόγραμμα κουρέματος ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Συνεπώς, όλα τα μέτωπα, επί της ουσίας, παραμένουν ανοιχτά. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η τρόικα, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, βρήκε ευκαιρία να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η αλλαγή στάσης του Π. Τόμσεν , που εμφανίζεται ιδιαίτερα απαιτητικός, έως και προκλητικός, απέναντι στη χώρα μας, εγκαταλείποντας το χαλαρό προφίλ που είχε μέχρι τώρα.

Η υιοθέτηση της σκληρής στάσης από εκείνον φάνηκε και στη συνεδρίαση του eurogroup την περασμένη εβδομάδα, όπου, όταν πήρε τον λόγο, ζήτησε μέτρα-σοκ για την Ελλάδα και έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους ανά δύο μήνες.

Πάντως, το κλίμα στη σύνοδο κορυφής ήταν όντως βαρύ για τη χώρα μας, κυρίως λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση της τρόικας και, κατά δεύτερον, του PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ των 27 δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση, πλην της ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές αλλά και με την τρόικα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Λ. Παπαδήμος στην παρέμβασή του (μιας σελίδας) ανέφερε ότι το έλλειμμα του 2011 αναμένεται να κλείσει στο 9,5% του ΑΕΠ και ότι η Ελλάδα, σε νούμερα τουλάχιστον, δεν τα πάει τόσο άσχημα όσο παρουσιάζεται.

Παπαδήμος: Απαιτείται αμετάκλητη δέσμευση των κομμάτων - Καλύτερα να αποφευχθεί περισσότερη συμμετοχή του επίσημου τομέα

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει σε δύο χρόνια το 50% της ανταγωνιστικότητας που έχασε την περίοδο 2000- 2009, υποστήριξε ο Λουκάς Παπαδήμος, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και των επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στη συνέντευξη τύπου απέφυγε να αναφερθεί στα καυτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορούν τους μισθούς, τα επιπλέον μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στις διαπραγματεύσεις και στις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Tόνισε πάντως ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την επιβολή στην Ελλάδα επιτρόπου για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού.

Επισήμανε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατέστησε σαφές ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν απέναντι στους δανειστές μας αμετάκλητα, αν και απέφυγε να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοεί.

Σημείωσε ότι στη σημερινή σύνοδο κορυφής δεν έγινε διαπραγμάτευση με τους εταίρους (οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην Αθήνα, είπε), αλλά ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι κάλεσαν όλους τους εμπλεκομένους να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι συζητήσεις με την τρόικα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: τις προσαρμογές για το έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά και τις κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους εργασίας.

Αναφορικά με το PSI και την πιθανότητα να χρειαστεί να συνεισφέρει περισσότερα κεφάλαια ο δημόσιος τομέας, προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο, τόνισε με έμφαση: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του PSI. Eίναι δύσκολο να πει κάποιος με βεβαιότητα τι θα γίνει, αλλά είναι σκόπιμο να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον πιστεύει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να υποστηρίξει σκληρά μέτρα, όπως οι μειώσεις μισθών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της βουλής με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε και πως είναι σίγουρος ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με βάση το συμφέρον του έθνους.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης που ελήφθησαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, σημείωσε ότι είναι σημαντικές, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και πολλή προετοιμασία για να αποδώσουν.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v