Καρτέλ στα τρόφιμα διαπιστώνει το ΥΠΑΝ

Αποχρώσες ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές καθορισμού τιμών (καρτέλ) σε κλάδο της αγοράς τροφίμων διαπίστωσαν μικτά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Καρτέλ στα τρόφιμα διαπιστώνει το ΥΠΑΝ
Αποχρώσες ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές καθορισμού των τιμών (καρτέλ) σε κλάδο της αγοράς τροφίμων διαπίστωσαν μικτά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν στον σύνδεσμο του συγκεκριμένου κλάδου καθώς και σε επιχειρήσεις-μέλη του.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία δεν θέλησαν να αποκαλύψουν ποιος είναι ο σύνδεσμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδόσει σχετική εισήγηση.

Ο συγκεκριμένος φάκελος δεν είναι ο μοναδικός καθώς τον δρόμο προς την ΕΠΑΝΤ έχουν πάρει και άλλοι τέσσερις, οι οποίοι αφορούν άλλες κατηγορίες βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου διαπιστώθηκαν ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών ή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Οι ενδείξεις προέκυψαν μετά από παρακολούθηση των τελικών τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών από ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εναρμονισμένες πρακτικές τιμών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των άλλων στους κλάδους των πουλερικών, των απορρυπαντικών, των δημητριακών, των ειδών προσωπικής υγιεινής κ.ά.

Την ίδια ώρα, το υπουγείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην πλήρη κατάργηση των τιμοκαταλόγων χονδρικής που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις, βάσει της νομοθεσίας, είναι αναγκασμένες να υποβάλλουν τις ονομαστικές τιμές χονδρικής, γεγονός που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς βάζει πλαφόν στις τιμές.
 
Παράλληλα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι τιμοκατάλογοι που υποβάλλονται στο υπουργείο δεν περιλαμβάνουν τις πραγματικές τιμές, αφού πάνω στις ονομαστικές τιμές χονδρικής πέφτουν παροχές, εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v