Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Με επιτόκιο έως 10% ο δανεισμός από ΤΧΣ

Υψηλή σταθερή απόδοση διεκδικεί το Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. Τι είπε ο Βενιζέλος για τις προνομιούχες μετοχές και τα εργαλεία "άνευ ψήφου". Παράθυρο και για Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια.

Τράπεζες: Με επιτόκιο έως 10% ο δανεισμός από ΤΧΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με... εργαλεία άνευ ψήφου άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει το Δημόσιο υψηλή σταθερή ετήσια απόδοση από τις μετοχές άνευ ψήφου ή ομολογίες που θα λάβει ως αντάλλαγμα.

Ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής για τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και επί της απαίτησης της τρόικας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να διενεργηθεί με εργαλεία άνευ ψήφου. Σημείωσε ότι στις επιλογές που υπάρχουν είναι και τα Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια και τόνισε πως οι προνομιούχες μετοχές δεν μετρούν για την κεφαλαιακή επάρκεια core tier 1.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, καθώς η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες ξεπερνά το 70% και διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερο σημείο από αυτό του καλοκαιριού όταν ψηφίστηκε ο νόμος για ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. με κοινές μετοχές.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι αξιολογείται και η εμπειρία της Πορτογαλίας, η οποία θέσπισε ανακεφαλαιοποίηση με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για το Δημόσιο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που νωρίς είχε δημοσιεύσει το Euro2day (Λύση αλά Πορτογαλία για τις τράπεζες).

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, η κυβέρνηση συζητά την πρόταση της τρόικας για αλλαγή του νόμου που προβλέπει ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές, ρίχνοντας το βάρος της διαπραγμάτευσης στα ανταλλάγματα, δηλαδή στο ύψος της σταθερής απόδοσης που θα έχουν τα εργαλεία άνευ ψήφου.

Παζάρι για υψηλό επιτόκιο

«Θέλουμε, όμως, να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αν το Δημόσιο λάβει ως αντάλλαγμα μετοχές ή ομολογίες σταθερής απόδοσης το ύψος αυτής θα πρέπει να είναι της τάξεως του 5% με 10% ετησίως και όχι 1%.

Το ύψος μιας τέτοιας απαίτησης κρίνεται απόλυτα λογικό από την αγορά και τους τραπεζίτες, οι οποίοι σημειώνουν ότι το Δημόσιο εισπράττει ήδη σταθερή απόδοση 10% ετησίως για τις προνομιούχες που έχει πάρει κεφαλαιοποιώντας με 5 δισ. ευρώ τις τράπεζες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το Δημόσιο έχει πιθανότητα να εισπράξει, κατά τον Ευάγγ. Βενιζέλο, ως ανταπόδοση ποσοστό της τάξεως του 30%-35% επί των κεφαλαίων που θα επενδύσει.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το ύψος της σταθερής απόδοσης, όπως τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προς το παρόν υπάρχει πρόγνωση περιορισμένης απόδοσης για τα κεφάλαια που θα βάλει στις τράπεζες το Δημόσιο.

«Είναι λογικό ο ελληνικός λαός να προσδοκά το πλήρες όφελος από το PSI μετά από 2, 3, ή 5 το πολύ χρόνια», ανέφερε ο υπουργός, δίνοντας και μια γεύση για τη διάρκεια που θα έχουν οι τίτλοι που θα εκδοθούν. Σημείωσε δε ότι όλο το πρόγραμμα (του PSI) διαθέτει βάθος 40 ετών μαζί με τη δεκαετή περίοδο χάριτος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το PSI θα περάσει από τη βουλή πριν από τις 13 Φεβρουαρίου, καθώς θα πρέπει να ψηφιστούν οι όροι για τα νέα ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v