Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές Εnerga - Hellas Power κατά ΔΕΣΜΗΕ & ΔΕΗ

Μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τις αρμόδιες αρχές ότι μεθόδευσαν το κλείσιμο της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, εξέδωσε το fund Worldwide energy, για λογαριασμό των εταιρειών Εnerga και Hellas Power.

Βολές Εnerga - Hellas Power κατά ΔΕΣΜΗΕ & ΔΕΗ
Μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τις αρμόδιες αρχές ότι μεθόδευσαν το κλείσιμο της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, εξέδωσε το αγνώστου προέλευσης fund Worldwide energy, για λογαριασμό των εταιρειών Εnerga και Hellas Power, τις οποίες εξαγόρασε.

Η βασική επιχειρηματολογία στηρίζεται στο ότι η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και αυθαίρετες χρεώσεις εκ μέρους του διαχειριστή του δικτύου ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ, ως ιδιοκτήτη των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Ενώ ως ημερομηνία που ξεκίνησε το «κλείσιμο» της αγοράς, υπέρ της ΔΕΗ εννοείται, προσδιορίζεται ο Οκτώβριος του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, «πάγωσαν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων».

Βεβαίως δεν υπάρχει καμία επιχειρηματολογία για τους λόγους που άσκησαν επιθετική εμπορική πολιτική σε μία στρεβλή και προβληματική αγορά, ιδίως μετά τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε επιβλήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα άλλες εταιρείες προμήθειας περιόρισαν την έκθεσή τους σε προβληματικό πελατολόγιο, ενώ από την αρχή του χρόνου το συντριπτικό ποσοστό των εταιρειών που διέθεταν άδεια προμήθειας, έφυγαν από την αγορά λιανικής και μετέτρεψαν την άδειά τους σε άδεια εμπορίας. Επίσης δεν παρέχεται κάποια εξήγηση για ποιούς λόγους οι εταιρείες δεν εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΕΣΜΗΕ, όταν διέθεταν ρευστότητα, την οποία στη συνέχεια διοχέτευσαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Η εταιρεία παραδέχεται, χωρίς να αιτιολογεί, τη μεταφορά χρημάτων σε εταιρικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελβετία και αλλού. Όσο για τα χρέη προς το ΔΕΣΜΗΕ από τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποδίδει στα μεγάλα ποσά που τις οφείλουν οι πελάτες τους, στην αδυναμία χρηματοδότησης των ανοιγμάτων από το τραπεζικό σύστημα και στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών.

Τέλος, την είσοδο του fund στην ελληνική αγορά, την αιτιολογεί με το ό,τι προοπτικά θα επεδίωκε να εξαγοράσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ή να συνάψει απ΄ευθείας συμβάσεις προμήθειας με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

***Η κοινή ανακοίνωση των Energa και Hellas Power, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Μ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v