Αποζημιώσεις στους επιβάτες αστικών συγκοινωνιών

Την αποζημίωση των επιβατών με την παροχή εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας των αστικών συγκοινωνιών προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη κα Ε. Σπανού με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΑ.

Αποζημιώσεις στους επιβάτες αστικών συγκοινωνιών
Την αποζημίωση των επιβατών με την παροχή εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας των αστικών συγκοινωνιών προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη κα Ελένη Σπανού με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Πρόεδρος και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ.
 
Οι αποζημιώσεις προτείνεται να αφορούν τους «πιστούς» πελάτες των αστικών συγκοινωνιών που αγοράζουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες και ετήσιες).

Το ζήτημα είχε προκύψει μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, οι οποίοι προ μηνών έρχονταν αντιμέτωποι με τη μεγάλη ταλαιπωρία των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι διαμαρτυρίες, όπως επισημαίνεται στην επιστολή της κα Σπανού αφορούσαν και «την οικονομική τους απώλεια αφού δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών τις ημέρες τις απεργίας».

Η κυρία Σπανού επισημαίνει στην επιστολή της ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών, έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Έτσι, σύμφωνα με την κα Σπανού, υφίσταται ήδη υποχρέωση διάθεσης προσωπικού ασφαλείας και ότι δεν προβλέπεται διαδικασία αποζημίωσης, προτείνει:

-Την ενιαία αντιμετώπιση σε όλους τους καταναλωτές των αστικών και λοιπών συγκοινωνιών του θέματος της αποζημίωσης των επιβατών κατά τη διάρκεια απεργίας.

-Την αναπροσαρμογή του Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές του ΟΑΣΑ ώστε να προβλέπεται διαδικασία αποζημίωσης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό τη μορφή ενδεχομένως παροχής εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας στους κατόχους κάρτας πολλαπλών διαδρομών.

-Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού μερικώς, με προσωπικό ασφαλείας (π.χ. λειτουργία συγκεκριμένων δρομολογίων με μεγάλη επιβατική κίνηση, μόνο σε ώρες αιχμής).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v