Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαχαίρι από τρόικα για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μαχαίρι έβαλε η τρόικα στις δόσεις της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε μια νέα βερσιόν που θα παρουσιάσει στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ, ο μέγιστος αριθμός τους περιορίζεται σε 24 από 60 που προέβλεπε το νομοσχέδιο.

Μαχαίρι από τρόικα για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Μαχαίρι έβαλε η τρόικα στις δόσεις της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε μια νέα βερσιόν που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ο μέγιστος αριθμός τους περιορίζεται σε 24 από 60 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Στην αρχική της μορφή, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έδινε άλλη μία ευκαιρία σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 44 δισ. ευρώ να ξεπληρώσουν τα χρέη τους με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ, σε διάστημα που μπορούσε να φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια (60 δόσεις).

Με το που κατατέθηκε η ρύθμιση η τρόικα άρχισε τη γκρίνια. Έτσι ήρθε η πρώτη παρέμβαση. Με τροπολογία Βενιζέλου το μάξιμουμ των 60 δόσεων δόθηκε μόνο σε όσους φορολογούμενους «προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο».

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 48.

Οι διορθώσεις αυτές δεν ικανοποίησαν την τρόικα. Με το δεκασέλιδο υπόμνημά της την περασμένη εβδομάδα απαιτούσε απόσυρση της ρύθμισης και σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών στελέχη της επισήμαναν ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να τελειώσουν και να αρχίσουν οι εισπράξεις. Άλλωστε, επισήμαναν οι τροϊκανοί, μόλις προ ολίγων μηνών είχε ενεργοποιηθεί μία ακόμα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία μόλις και μετά βίας απέδωσε 954 εκατ. ευρώ και αυτό σε συνδυασμό με φοροκυνηγητό, βροχή συλλήψεων και αυτόφωρο.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως, δεδομένης της συγκυρίας – τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και λόγω κρίσης- επιμένει σε μία ακόμη ευκαιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε υπό κατάρτιση διάταξη νόμου η οποία προετοιμάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων περιορίζεται σε 24 αλλά δίνεται η δυνατότητα αύξησης των δόσεων σε 48, για όσους φορολογούμενους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν σε συντομότερο χρόνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρείται το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ για κάθε μηνιαία δόση, ενώ υπό επεξεργασία τελούν οι υπόλοιπες επιμέρους ενστάσεις της τρόικας αναφορικά με την αναστολή των ποινικών διώξεων για όσους φορολογούμενους υπάγονται στη ρύθμιση.

Η διάταξη όπως έχει ψηφιστεί, προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Οι διατάξεις αυτές τελούν υπό επανεξέταση ώστε την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση να έχει οριστικοποιηθεί και να ξανακατατεθεί στη Βουλή.

Μετά τις καθυστερήσεις, αναμένεται και αλλαγή της ημερομηνίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τις 29 Φεβρουαρίου αλλά τώρα θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v