Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για ΕΛΣΤΑΤ

Διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή, η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη που αφορά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για ΕΛΣΤΑΤ
Διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή, η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη που αφορά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρει στο έγγραφο του, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντέλη, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν δημοσιεύματα με τις καταγγελίες του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί, για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Πεπόνης σημειώνει στο διαβιβαστικό του ότι σε πλείστες από τις συνολικά 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Να σημειωθεί ότι για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να υπογράφεται από 60 βουλευτές ενώ η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να έχει την υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών.

Σχολιάζοντας τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου: "Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί από την αναξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων.

Γι’ αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση, με δική μου εισήγηση, ως Υπουργού Οικονομικών, είχε προτείνει την ανεξαρτητοποιήση της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο ψήφισε η Βουλή.

Πλέον η ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία επεξεργάζεται τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους, τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Νομίζω πως είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία που δίνεται στη Βουλή, για να συζητήσει το ύψος του ελλείμματος και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε αυτό.

Και είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία και όλες τις δυνατότητες, για να γίνει αυτή η συζήτηση και να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v