Μετά το PSI το... OSI στο ελληνικό "κούρεμα"

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να περιλάβουν τους "δημόσιους πιστωτές" μεταξύ των οποίων και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ελληνικό "κούρεμα", σύμφωνα με τη Handelsblatt. Μελετούν μείωση επιτοκίου οι κυβερνήσεις.

Μετά το PSI το... OSI στο ελληνικό κούρεμα
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να περιλάβουν τους "δημόσιους πιστωτές" μεταξύ των οποίων και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, στη συμφωνία αναδιοργάνωσης του ελληνικού χρέους, καθώς το προγραμματισμένο «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών δεν θα επαρκέσει, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Παραθέτοντας υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πλεον για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (official sector involvement), βάσει της οποίας οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση μαζί με την ΕΚΤ. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για το πρώτο δάνειο διάσωσης από το σημερινό επίπεδο του 4,5%.

Το ελληνικό «κούρεμα» θα είναι πιο προβληματικό για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες από όσο για την ΕΚΤ. Ορισμένες πιθανότατα να υποστούν ζημίες και να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος, αναφέρει η Handelsblatt. Η ΕΚΤ θα αντέξει το κούρεμα χωρίς μεγάλες απομειώσεις, γιατί είχε αγοράσει τα ομόλογα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 55 δισ. ευρώ, ενώ η γερμανική Bundesbank και η κεντρική τράπεζα του Λουξεμβούργου επίσης κατέχουν μεγάλα ποσά σε ελληνικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που αγοράστηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, πάντως, δεν έχουν καθόλου άνοιγμα στην Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συμφωνήσουν εθελοντικά να υποστούν το «κούρεμα» ώστε να μη χρειαστεί να αυξήσουν τα κράτη το μέγεθος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν να περιμένουν πλέον ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 145-150 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης αντί για τα 130 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο που μεταδίδει το Associated Press, οι επιθεωρητές έχουν ανακαλύψει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 15 δισ. ευρώ επιπλέον, πρόσθετα στα 130 δισ. δολ. του πακέτου βοήθειας, καθώς και ανακούφιση χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ.
 
Αυτό το «κενό» μπορεί να καλυφθεί είτε μεσω της μεγαλύτερης βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης, είτε από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες αλλά και κρατικές τράπεζες, όπως η γαλλική Caisse de Depots, που θα υποστούν «κούρεμα» στα ομόλογα που κατέχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v