Δικλείδα ασφαλείας το σύστημα αγωγών ITGI

Το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου ITGI (Ελληνοιταλικός), με την υλοποίησή του θα μπορούσε να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, λένε παράγοντες της αγοράς.

Δικλείδα ασφαλείας το σύστημα αγωγών ITGI
Το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου ITGI (Ελληνοιταλικός), με την υλοποίησή του θα μπορούσε να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, με αφορμή την πρόσφατη διακοπή της τροφοδοσίας από την Τουρκία.

Παρότι η διακοπή δεν είχε καμία επίπτωση στον ομαλό εφοδιασμό της χώρας, χάρη στις κινήσεις της ΔΕΠΑ, ωστόσο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν ( Ρωσο -ουκρανική κρίση).

Προέκυψε δε από την αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν εκεί, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, η οποία έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ.

Στις πλέον ώριμες αγορές φυσικού αερίου, όπως είναι αυτές της κεντρικής Ευρώπης, παρόμοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται μέσω των πολλαπλών διασυνδέσεων που έχουν μεταξύ τους τα δίκτυα των χωρών, από όπου καλύπτονται έκτακτες ανάγκες.

Η ΔΕΠΑ αντιμετώπισε τη συγκυρία της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα και της διακοπής τροφοδοσίας από Τουρκία από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, με συντονισμένες κινήσεις. Συγκεκριμένα δε προέβη στις εξής ενέργειες:

* Ζήτησε από τη ρωσική Gazprom και πέτυχε αύξηση των ημερήσιων προμηθειών ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και την 31 Ιανουαρίου.

* Συμφώνησε με την Αλγερινή Sonatrach για επίσπευση παραλαβής του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και

* Διασφάλισε δύο πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου από την ελεύθερη αγορά αξιοποιώντας τις συνεργασίες που έχει επί σειρά ετών με διεθνείς προμηθευτές. Τα φορτία αυτά ήδη παρελήφθησαν, το πρώτο τη Κυριακή 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Με τις ενέργειες αυτές και παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ζήτησης, η ΔΕΠΑ εξασφάλισε πλήρως την επάρκεια εφοδιασμού των καταναλωτών, επαγγελματικών, οικιακών και ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να παρατηρηθεί καμία διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου.

Όπως δε αναφέρει η ίδια η ΔΕΠΑ, σε επίσημη ανακοίνωσή της, η παροχή φυσικού αερίου από την Τουρκία άρχισε να αποκαθίσταται. Παρ΄όλα αυτά με τις ενέργειες της, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προβλήματος στην παροχή φυσικού αέριου, ακόμη και στην περίπτωση που η κατάσταση παρέμενε ίδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

O ρόλος του ITGI

Το πρόβλημα ωστόσο που ανέκυψε με την παραλαβή φυσικού αερίου από την Τουρκία, αναδεικνύει το ρόλο που έχουν οι διεθνείς διασυνδέσεις και αυτόν που θα διαδραματίσει ο αγωγός ITGI. Ο υποθαλάσσιος αγωγός, την κατασκευή και εκμετάλλευση του οποίου έχουν η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison, σχεδιάζεται ως διπλής ροής.

Δηλαδή θα μπορεί να μεταφέρει αέριο της Κασπίας προς την Ιταλία μέσω της Ελλάδας (αγωγός ITGI), αλλά και αέριο της Βόρειας Αφρικής προς την Ελλάδα, μέσω της Ιταλίας. Ως γνωστόν η Ιταλία, εδώ και πολλά χρόνια έχει κατασκευάσει υποθαλάσσιους αγωγούς, μέσω των οποίων τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική. Έτσι υπάρχει διαθεσιμότητα ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη και η ΕΕ, ενθαρρύνει και σχεδόν επιβάλλει την κατασκευή πολλαπλών διασυνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
 
Η προοπτική λειτουργίας του αγωγού ITGI, για μεταφορά στην Ελλάδα, φυσικού αερίου δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ενεργειακής ασφάλειας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις γειτονικές της.

Όπως είναι γνωστό το Ελληνικό δίκτυο θα συνδεθεί με το Βουλγαρικό μέσω του αγωγού IGB (Interconnector Greece - Bulgaria). Το συγκεκριμένο έργο, στο οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ, η Edison και η βουλγαρική BEH, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο η κατασκευή του να ξεκινήσει στο τέλος του έτους. Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωσή του, και για αυτό το ενισχύει με 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 100 εκατομμύρια ενισχύει τον αγωγό «Ποσειδών».

Ο ΙGB σύμφωνα και με το σχεδιασμό της ΕΕ, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία αντίστοιχων μικρών διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας - Ρουμανίας και της Ρουμανίας-Ουγγαρίας.

Έτσι, με τις υπάρχουσες διασυνδέσεις που έχει η Ελλάδα (Σιδηρόκαστρο, Κήποι Έβρου, Τερματικός Ρεβυθούσας) και με την προοπτική λειτουργίας του ITGI, η Ελλάδα αυξάνει σημαντικά τις πηγές εφοδιασμού της και άρα την ασφάλεια εφοδιασμού. Επιπλέον και οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αποκτούν και αυτές πρόσβαση στις ίδιες πηγές με την Ελλάδα.

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ και της Edison, οι σχεδιασμοί και οι προκαταρκτικές μελέτες για τον αγωγό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v